ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowywany z surowego żółtka ubitego z cukrem. Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie – drugim, zaraz po Brazylii, największym eksporterze kawy. W relacjach turystów odwiedzających ten kraj, bardzo często powtarza się wspomnienie intensywnego słodkiego smaku kawy, spożywanej w wyjątkowej, egzotycznej scenerii. Wietnam to kraj, słynący z upraw robusty, która stanowi większość rocznej produkcji. Kawa jest tutaj bardzo istotną część życia mieszkańców i ekonomii państwa. Ponieważ Wietnamczycy lubują się w kawie o wysokiej intensywności, często doprowadzają ją do przeparzarzenia, stosując zbyt długi czas kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Taki napar charakteryzuje się intensywną goryczą, którą następnie neutralizują dzięki dodaniu dużych ilości słodkiego mleka skondensowanego.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Święta to idealny czas, aby spróbować kawy w bardziej słodkim wydaniu. Jest to zarazem ciekawa forma wykorzystania jajek, które w tym okresie spożywane są pod wieloma postaciami.

Składniki do świątecznej kawy:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 żółtko jajka
  • Intensywnie zaparzona kawa

Przepis na kawę z jajkiem:

Przed rozpoczęciem należy zdezynfekować jajko, wkładając je do gorącej wody na ok. 1 minutę. Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera, na jasno żółtą gładką masę. Przygotuj intensywną kawę i przefiltruj, aby pozbyć się fusów. Wlej kawę do przeźroczystego naczynia i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Herbata czarna Hawajski Koktajl, opinie

Hawajski Koktajl pachnie bardzo słodko. Czuję papaję i troszkę ananasa, ale takiego zdecydowanie słodkiego. Kolor[...]

Chakin

Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]

Herbata owocowa na wiosnę

Herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów[...]

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty

Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.