ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowywany z surowego żółtka ubitego z cukrem. Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie – drugim, zaraz po Brazylii, największym eksporterze kawy. W relacjach turystów odwiedzających ten kraj, bardzo często powtarza się wspomnienie intensywnego słodkiego smaku kawy, spożywanej w wyjątkowej, egzotycznej scenerii. Wietnam to kraj, słynący z upraw robusty, która stanowi większość rocznej produkcji. Kawa jest tutaj bardzo istotną część życia mieszkańców i ekonomii państwa. Ponieważ Wietnamczycy lubują się w kawie o wysokiej intensywności, często doprowadzają ją do przeparzarzenia, stosując zbyt długi czas kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Taki napar charakteryzuje się intensywną goryczą, którą następnie neutralizują dzięki dodaniu dużych ilości słodkiego mleka skondensowanego.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Święta to idealny czas, aby spróbować kawy w bardziej słodkim wydaniu. Jest to zarazem ciekawa forma wykorzystania jajek, które w tym okresie spożywane są pod wieloma postaciami.

Składniki do świątecznej kawy:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 żółtko jajka
  • Intensywnie zaparzona kawa

Przepis na kawę z jajkiem:

Przed rozpoczęciem należy zdezynfekować jajko, wkładając je do gorącej wody na ok. 1 minutę. Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera, na jasno żółtą gładką masę. Przygotuj intensywną kawę i przefiltruj, aby pozbyć się fusów. Wlej kawę do przeźroczystego naczynia i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata kwitnąca

Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Herbata na wrzody żołądka. Badania

Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Szerbet. Przepis na turecki napój

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet[...]

Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)

Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]

Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?

Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.