ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa kogel-mogel, przygotowywany z surowego żółtka ubitego z cukrem. Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie – drugim, zaraz po Brazylii, największym eksporterze kawy. W relacjach turystów odwiedzających ten kraj, bardzo często powtarza się wspomnienie intensywnego słodkiego smaku kawy, spożywanej w wyjątkowej, egzotycznej scenerii. Wietnam to kraj, słynący z upraw robusty, która stanowi większość rocznej produkcji. Kawa jest tutaj bardzo istotną część życia mieszkańców i ekonomii państwa. Ponieważ Wietnamczycy lubują się w kawie o wysokiej intensywności, często doprowadzają ją do przeparzarzenia, stosując zbyt długi czas kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Taki napar charakteryzuje się intensywną goryczą, którą następnie neutralizują dzięki dodaniu dużych ilości słodkiego mleka skondensowanego.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Święta to idealny czas, aby spróbować kawy w bardziej słodkim wydaniu. Jest to zarazem ciekawa forma wykorzystania jajek, które w tym okresie spożywane są pod wieloma postaciami.

Składniki do świątecznej kawy:

  • 50g mleczka skondensowanego
  • 1 żółtko jajka
  • Intensywnie zaparzona kawa

Przepis na kawę z jajkiem:

Przed rozpoczęciem należy zdezynfekować jajko, wkładając je do gorącej wody na ok. 1 minutę. Rozbij skorupkę i oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj mleczko skondensowane i ubij przy pomocy miksera, na jasno żółtą gładką masę. Przygotuj intensywną kawę i przefiltruj, aby pozbyć się fusów. Wlej kawę do przeźroczystego naczynia i delikatnie uzupełnij masą z żółtka i mleczka skondensowanego. Przed wypiciem dokładnie wymieszaj całość.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata mleczny oolong. Milk oolong

Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]

1 Comments

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości

Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]

Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą

Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]

Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha

Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.