Tego lata dużą popularnością cieszą się mrożone napoje bazujące na hibiskusie. Znajdziemy je w ofercie popularnych kawiarni, zaś media społecznościowe obfitują w zdjęcia różowego naparu, który niektórzy nazywają „pink tea”. Nie należy mylić tego z popularną różową herbatą z Kaszmiru zwaną sheer chai. Bazuje ona na herbacie, a różowy kolor uzyskujemy przez odpowiedni dodatek mleka i sody.
Czym jest pink tea?
Napój z hibiskusa to bardzo popularny przysmak w Egipcie, na bliskim wschodzie oraz w regionie Morza Karaibskiego. Znany jest jednak na całym świecie. To w Egipcie uchodzi za narodowy napój gdzie podaje się go obficie posłodzony zarówno na zimno jak i na ciepło. Spotkać można go z różnymi dodatkami. Często dodaje się owoce cytrusowe oraz korzenne przyprawy. Zawsze jednak słodzi się go ponieważ sam w sobie jest wyjątkowo kwaśny. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Podnosi odporność, ma działa nie dezynfekujące, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Przede wszystkim jednak, podany na zimno, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
Przepis na pink tea coconut
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w połączeniu z jego intensywną, czerwoną barwą powinno dać nam oczekiwany różowy kolor. Mleko w kontakcie z naparem z hibiskusa ścina się i trudno nazwać taki napój różowym i apetycznym. Zastosować należy mleko kokosowe. Niestety nie może to także być napój kokosowy, potocznie nazywany wegańskim mlekiem. Musi to być prawdziwe mleko kokosowe. Napotkamy tutaj jednak pewien problem ponieważ mleko takie jest dość tłuste i napój będzie wyglądał nieapetycznie. Użyć musimy specjalnego chudego mleka kokosowego. Nie ma większego problemu z zakupieniem odtłuszczonego mleka w puszce. Sprawdzić jednak powinniśmy zawartość tłuszczu w tabelce informacyjnej. Zwykle jest to kilkanaście procent, nawet do dwudziestu. Chude ma tłuszczu około 6%.
Napój musimy posłodzić – chyba, że preferujemy kwaśny smak hibiskusa. Do słodzenia polecamy użyć syropu cukrowego, który łatwiej rozpuścić w zimnych napojach. Można tutaj także z powodzeniem zastosować smakowe syropy barmańskie. Do hibiskusa świetnie pasuje grenadyna, malina, truskawka, cytryna, a nawet syropy korzenne i karmelowe.
- Przygotowujemy zatem napar hibiskusa parząc około łyżkę stołową w pół litrze wody i schładzamy go. Równie dobrze można zaparzyć hibiskus metodą cold brew, czyli zalewając go zimną wodą.
- Następnie dodajemy do niego cukrowy syrop według uznania, około 2-3 łyżek na wspomniane pół litra.
- Ostatnim krokiem będzie dodanie dobrze rozmieszanego kokosowego mleka. Przy dobieraniu proporcji powinniśmy się kierować oczekiwanym kolorem. Można nawet zmieszać składniki w proporcji pół na pół. Pomocny będzie tutaj barmański szejker, który pozwoli nam dokładnie wymieszać wszystkie ingrediencje i uzyskać estetyczną piankę.
- Taki napój wlewamy do szklanki z lodem i podajemy. Można udekorować go świeżymi, mrożonymi lub liofilizowanymi owocami. Doskonałe będą maliny, wiśnie, borówki i wszystko co estetycznie skomponuje się nam z różowym kolorem tego modnego napoju.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Substancje aromatyczne w herbacie. Dlaczego wszystko ma smak kurczaka?
Herbata ma swój niepowtarzalny aromat i nie chodzi mi o dodatki aromatyczne, lecz nuty zapachowe[...]
sie
7 mitów dotyczących herbaty
1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]
kwi
Bawarka. Herbata z mlekiem, przepis
Tradycyjnie Anglicy używają do swojej herbaty z mlekiem mieszanki English Breakfast Tea. Jest to mieszanka[...]
lut
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Herbata kaktusowa, czyli herbata z opuncją
Co to za kaktus? Opuncja. Opuncja to wielka rodzina kaktusów, które rozlazły się po całym[...]
maj
Czym jest mate green? Yerba mate na europejski rynek
Mate green to, można by powiedzieć, piąty rynek mate i piąty jej rodzaj mate. Nie[...]
sty
Herbata na grypę. Najlepsza herbata przeciw grypie
Kiedy mamy grypę, dobrze jest się wygrzać i wypocić, żeby zbić gorączkę. Dlatego z pomocą[...]
lis
Poncz z herbaty. Przepis na najlepszy poncz. Świąteczne Wydanie Czajnikowy.pl
Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą,[...]
sty