ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tego lata dużą popularnością cieszą się mrożone napoje bazujące na hibiskusie. Znajdziemy je w ofercie popularnych kawiarni, zaś media społecznościowe obfitują w zdjęcia różowego naparu, który niektórzy nazywają „pink tea”. Nie należy mylić tego z popularną różową herbatą z Kaszmiru zwaną sheer chai. Bazuje ona na herbacie, a różowy kolor uzyskujemy przez odpowiedni dodatek mleka i sody.

Czym jest pink tea?

Napój z hibiskusa to bardzo popularny przysmak w Egipcie, na bliskim wschodzie oraz w regionie Morza Karaibskiego. Znany jest jednak na całym świecie. To w Egipcie uchodzi za narodowy napój gdzie podaje się go obficie posłodzony zarówno na zimno jak i na ciepło. Spotkać można go z różnymi dodatkami. Często dodaje się owoce cytrusowe oraz korzenne przyprawy. Zawsze jednak słodzi się go ponieważ sam w sobie jest wyjątkowo kwaśny. Zawiera dużo witaminy C oraz wapnia. Podnosi odporność, ma działa nie dezynfekujące, poprawia trawienie i obniża ciśnienie krwi. Przede wszystkim jednak, podany na zimno, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.

Przepis na pink tea coconut

Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w połączeniu z jego intensywną, czerwoną barwą powinno dać nam oczekiwany różowy kolor. Mleko w kontakcie z naparem z hibiskusa ścina się i trudno nazwać taki napój różowym i apetycznym. Zastosować należy mleko kokosowe. Niestety nie może to także być napój kokosowy, potocznie nazywany wegańskim mlekiem. Musi to być prawdziwe mleko kokosowe. Napotkamy tutaj jednak pewien problem ponieważ mleko takie jest dość tłuste i napój będzie wyglądał nieapetycznie. Użyć musimy specjalnego chudego mleka kokosowego. Nie ma większego problemu z zakupieniem odtłuszczonego mleka w puszce. Sprawdzić jednak powinniśmy zawartość tłuszczu w tabelce informacyjnej. Zwykle jest to kilkanaście procent, nawet do dwudziestu. Chude ma tłuszczu około 6%.

Napój musimy posłodzić – chyba, że preferujemy kwaśny smak hibiskusa. Do słodzenia polecamy użyć syropu cukrowego, który łatwiej rozpuścić w zimnych napojach. Można tutaj także z powodzeniem zastosować smakowe syropy barmańskie. Do hibiskusa świetnie pasuje grenadyna, malina, truskawka, cytryna, a nawet syropy korzenne i karmelowe.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
  • Przygotowujemy zatem napar hibiskusa parząc około łyżkę stołową w pół litrze wody i schładzamy go. Równie dobrze można zaparzyć hibiskus metodą cold brew, czyli zalewając go zimną wodą.
  • Następnie dodajemy do niego cukrowy syrop według uznania, około 2-3 łyżek na wspomniane pół litra.
  • Ostatnim krokiem będzie dodanie dobrze rozmieszanego kokosowego mleka. Przy dobieraniu proporcji powinniśmy się kierować oczekiwanym kolorem. Można nawet zmieszać składniki w proporcji pół na pół. Pomocny będzie tutaj barmański szejker, który pozwoli nam dokładnie wymieszać wszystkie ingrediencje i uzyskać estetyczną piankę.
  • Taki napój wlewamy do szklanki z lodem i podajemy. Można udekorować go świeżymi, mrożonymi lub liofilizowanymi owocami. Doskonałe będą maliny, wiśnie, borówki i wszystko co estetycznie skomponuje się nam z różowym kolorem tego modnego napoju.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty

Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]

Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka

Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]

Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?

Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Jak hodować czajnik, na czym polega hodowanie czajnika

Jak hodować czajnik, na czym polega hodowanie czajnika?

2 Comments

Parzenie Yerba Mate

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]

Zielona herbata a ciśnienie

Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.