Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”. Skąd ten pomysł? Jest to efekt pytań, jakie słyszałem na temat możliwości łączenia yerba mate z alkoholem. Wszystkim zainteresowanym mówię, że nie ma problemu, żeby to zrobić. Jedyne o czym musimy pamiętać to, że łatwo przesadzić z ilością alkoholu, gdy mieszamy go z napojami zawierającymi kofeinę. Ta ostatnia ma bowiem zdolność do tłumienia uczucia upojenia alkoholowego sprawiając, że moglibyśmy wypić więcej niż trzeba. Jako, że nie polecam i nie promuję picia alkoholu, przestrzegam: potraktujmy ten przepis jak herbatę po góralsku, czyli sposób na rozgrzewkę zimą, gdy zmarznięci wreszcie możemy usiąść przy ciepłym kominku.
Składniki potrzebne do przygotowania rozgrzewającej yerba mate:
- 2 łyżki czystej yerba mate, świetnie nada się także smakowa z aromatem cytrusów
- kieliszek rumu
- łyżka miodu
- kilka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, żurawina itp.)
- woda w temperaturze 80*C
Przepis na rozgrzewającą yerba mate z rumem:
- Mate wsypujemy do naczynia ceramicznego. Dodajemy posiekane owoce, rum oraz miód.
- Przygotowujemy termos gorącej wody do kolejnych zalań.
- Pijemy używając bombilli dzięki czemu owoce mogą pozostać w naparze.
Wskazówka: Jeśli posiadamy twardy miód, można go rozpuścić w wodzie w termosie zamiast w naczyniu z mate. Mieszanina liści i suszonych owoców zyska na estetyce jeśli użyjemy naczynia przeźroczystego.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce
Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]
paź
Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)
Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]
sie
Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja
Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]
kwi
Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands
Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]
mar
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie
Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]
paź
Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary
Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]
lut
Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew
Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]
lut
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź