ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”. Skąd ten pomysł? Jest to efekt pytań, jakie słyszałem na temat możliwości łączenia yerba mate z alkoholem. Wszystkim zainteresowanym mówię, że nie ma problemu, żeby to zrobić. Jedyne o czym musimy pamiętać to, że łatwo przesadzić z ilością alkoholu, gdy mieszamy go z napojami zawierającymi kofeinę. Ta ostatnia ma bowiem zdolność do tłumienia uczucia upojenia alkoholowego sprawiając, że moglibyśmy wypić więcej niż trzeba. Jako, że nie polecam i nie promuję picia alkoholu, przestrzegam: potraktujmy ten przepis jak herbatę po góralsku, czyli sposób na rozgrzewkę zimą, gdy zmarznięci wreszcie możemy usiąść przy ciepłym kominku.

Yerba mate mango bananowa
Yerba mate mango bananowa

Składniki potrzebne do przygotowania rozgrzewającej yerba mate:

  • 2 łyżki czystej yerba mate, świetnie nada się także smakowa z aromatem cytrusów
  • kieliszek rumu
  • łyżka miodu
  • kilka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, żurawina itp.)
  • woda w temperaturze 80*C

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z rumem:

  • Mate wsypujemy do naczynia ceramicznego. Dodajemy posiekane owoce, rum oraz miód.
  • Przygotowujemy termos gorącej wody do kolejnych zalań.
  • Pijemy używając bombilli dzięki czemu owoce mogą pozostać w naparze.

Wskazówka: Jeśli posiadamy twardy miód, można go rozpuścić w wodzie w termosie zamiast w naczyniu z mate. Mieszanina liści i suszonych owoców zyska na estetyce jeśli użyjemy naczynia przeźroczystego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja

Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]

Filtry do kawy: rodzaje, jak używać, rozmiary

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego[...]

Chińska herbata Zi Cha, czyli fioletowa produkowana z dziko rosnących drzew

Choć większość z nas zna przede wszystkim kenijską herbatę fioletową, funkcjonującą na rynku jako Purple[...]

W poszukiwaniu herbaty: Maroko

Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.