Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces ten polega na wyzbyciu się resztek miąższu, dezynfekcji i zabezpieczeniu. Obecność przypominających piankę strzępów miąższu wyściełających wnętrze nowej tykwy nie jest pożądana. Po pierwsze bardzo psuje smak mate dodając jej goryczy, po drugie wieść niesie, że można nabawić się od picia z nieprzygotowanej kalebasy, mówiąc bez ogródek rozwolnienia. Ponadto bez przeprowadzenia curado naczynie może łatwiej spleśnieć.
Jak przeprowadzić curado?
Przede wszystkim pozbyć należy się resztek miąższu. Nie można robić tego na sucho, ponieważ łatwo zniszczyć naczynie no i oczywiście jest to dużo trudniejsze. Najprościej mówiąc w celu usunięcia miąższu należy dokładnie obejrzeć kalebasę, ocenić ile go tam jest, jaka gruba jest warstwa, następnie namoczyć i ostrożnie wydrapać używając łyżeczki, lub specjalnej łyżeczki do drylowania owoców (jest półkolista, niczym miniaturowa gałka do lodów i ma ostre krawędzie) lub, jeśli to możliwe nawet bombilli. Proces ten w razie potrzeby można powtarzać.
Skrobanie powinno być ostrożne ponieważ można przedziurawić skorupę i naczynie będzie do wyrzucenia. Pociągamy miąższ z dołu do góry zwracając uwagę na samą krawędź, gdzie zwykle kalebasa jest okuta. Okucie to nazywa się wirola i zamocowane jest na tykwie z miąższem. Tutaj miąższ wchodzi pod okucie, można w tym miejscu użyć ostrożnie ostrego nożyka aby równo z wirolą odciąć wióry miąższu. Nie należy ich wygrzebywać spod niej. Niewielka ilość miąższu pod wirolą nie będzie nam przeszkadzać głównie dlatego, że nie zalewa się nigdy okutej kalebasy aż po brzeg ponieważ wirola nie jest szczelna.
Na samym dole, na środku denka, wewnątrz kalebasy znajduje się „ogonek”. Dno naczynia wyskrobujemy w kierunku ścianek i po nich do góry, a od najgłębszego miejsca skrobiemy w kierunku tego sterczącego ogonka. Uważajmy by go nie uszkodzić. Należy go oskrobać do czysta lecz nie próbować go odcinać lub odłamywać, bo matero będzie ciekło w tym miejscu.
Wydrapywanie tykwy jest najważniejszym elementem curado dlatego warto opisać je szerzej. Pozostałe czynności nie nastręczają zbyt wielu trudności toteż nie ma sensu się nad nimi rozwodzić.
Oto poszczególne etapy całego curado:
- Nową tykwę opłukać, napełnić wodą na 30 min po czym wylać.
- Wsypać do tykwy susz yeba mate w ilości 2/3 naczynia (czasem zaleca się użyć zużytych fusów dla oszczędności, ja jednak polecam nie żałować, świeży susz odda więcej esencji).
- Zalać susz gorącą wodą, może to nawet być wrzątek i pozostawić na 12 godzin. Co jakiś czas należy uzupełniać wodę by tykwa była pełna po brzegi.
- Wysypać fusy i wylać wodę, opłukać tykwę.
- Wydrapać miąższ. W razie gdyby było go dużo i nie udało się go pozbyć bez ryzyka dla naczynia powtórzyć namaczanie ze świeżą porcją suszu.
- Wydrapane naczynie wypłukać raz jeszcze i zalać na parę minut wrzątkiem, po czym wyparzone opróżnić.
- Kalebasę osuszyć papierowym ręcznikiem po czym zostawić do całkowitego wyschnięcia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gaiwan: jak parzyć herbatę w gaiwanie, porady
Na początku musimy zaznaczyć, że w Chinach herbatę parzy się na dwa sposoby. Jeden z[...]
lut
Przystanek Śniadanie Katowice
13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]
kwi
Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie
Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]
wrz
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis
Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]
sie
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)
Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]
kwi