ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jeśli marzysz o tym, aby kawa w twoim domu smakowała jak ta z kawiarni, to musisz wiedzieć, że najpewniej wszystko, czego potrzebujesz jest na wyciągnięcie ręki w domowym zaciszu. Wszak nie chodzi o drogie sprzęty do parzenia kawy, ale o zrozumienie samego procesu ekstrakcji oraz o odpowiedni dobór narzędzi ułatwiających pomiar podstawowych parametrów, tj. czas, temperaturę i proporcję między ilością kawy a wody. Oczywiście, przyda się precyzyjny młynek, stabilny ekspres, woda o odpowiedniej mineralizacji oraz kawa – wysokiej jakości, w niedługim okresie po wypaleniu, ale na nic się to wszystko przyda, jeśli kawę przyrządzisz “na oko”. Raz otrzesz się o mistrzostwo świata baristów, innym razem poznasz gorycz porażki… nie tylko w przenośni.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Niezbędne rzeczy do zaparzenia kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje indywidualnego podejścia, wspartego metodą prób i błędów. Bez względu na doświadczenie baristy, trafienie w pierwszej próbie najlepszych parametrów jest jak wygranie na loterii.

Dlatego mierz, waż, sprawdzaj! Tylko pamięć poprzednich parametrów pozwoli kolejną kawę zaparzyć lepiej. Bez kontroli uzyskanej dzięki wadze, stoperowi i termometrowi, każda kolejna próba to ponowny start od punktu “zero”.

  • Waga do kawy: Pozwala zmierzyć proporcje między kawą i wodą, a co za tym idzie – osiągnąć pożądaną intensywność naparu, mierzoną w parametrze TDS (total dissolved solids). Dla osób używających metod przelewowych będzie najważniejszym narzędziem, pozwalającym kontrolować ilość wody dolewanej w kolejnych porcjach.
  • Termometr do kawy: Dzięki niemu uzyskasz możliwość precyzyjnego parzenia kawy w temperaturach znacznie odbiegających od punktu wrzenia. Zaparzenie kawy wodą o 80C wydaje się niemożliwe do uzyskania bez użycia narzędzia do pomiaru temperatury.
  • Stoper do kawy: Jeśli “zmrozisz” pozostałe parametry parzenia, pomiar czasu od momentu zetknięcia się wody z kawą jest najszybszym sposobem osiągnięcia poprawnych naparów. Mając informację o tym, jak długo parzyłeś kawę w poprzedniej próbie, możesz spróbować kawy i podjąć decyzję o wydłużeniu, bądź skróceniu czasu na podstawie smaku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]

Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę

Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]

Herbata oolong właściwości, odchudzanie, opinie

Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników.[...]

Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego

Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]

1 Comments

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie

Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.