Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w górzystym i odludnym obszarze źródeł rzeki Irawadi. Jest to domniemane miejsce kolebki herbaty, ponieważ miejsce jej dzikiego występowania nie było punktem, a raczej obszarem w kształcie rogala biegnącego krzywo od Kambodży przez Mjanmę po południowe Chiny.
Zastanówmy się zatem jak herbatę się spożywa w jej domniemanej kolebce. Celowo mówię spożywa, a nie pije, ponieważ w Mjanmie tradycyjnie herbatę kisi się, jak u nas kapustę i jej kwaszone liście zjada się niczym sałatkę. Oczywiście pija się ją także parzoną normalnie lecz przede wszystkim jest to potrawa nie napój.
Herbata w Chinach
Za kolebkę herbaty uważa się jednak Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam najdłuższa i najbogatsza. Tylko w Chinach produkuje się wszystkie sześć kolorów herbaty.
Dzisiejsze Chiny jest to kraj znajdujący się w czwórce największych producentów herbaty. Początkowo w Chinach herbatę spożywano żując liście dla pobudzenia, a następnie w postaci zupy z różnymi dodatkami. Później liście mielono i prasowano w gładkie tabliczki, które w celu przygotowania napoju należało umieścić w ogniu, by po chwili odłupać odpowiednią ilość, zmielić w moździerzu, zalać gorącą wodą i wymieszać bambusowym pędzelkiem. Ostatecznie jednak rozwinęła się funkcjonująca do dziś technika parzenia liści. Poza piciem herbaty do posiłków oraz jako napoju gaszącego pragnienie istnieje w Chinach ceremonia herbaciana. Tutaj herbatę traktuje się jak sztukę.
Ceremonia herbaciana w Chinach
Ceremonia herbaciana Gong Fu Cha polega na artystycznym przygotowaniu herbaty przez mistrza używającego tradycyjnych akcesoriów. Podstawą – i to dosłownie – jest cha pan, czyli specjalna taca. Na niej są czarki i niuchary. Poza tym tak zwany cha hai, czyli morze herbaty służące do zlewania naparu. Potrzebne jest także naczynie do parzenia. Może to być mały czajniczek wykonany ze słynnej gliny yixing. Jest to specjalna glina o unikalnym składzie mineralnym, którą podobnie jak miecze samurajskie wiele razy ubija się by nadać jej specyficzną strukturę. Dzięki temu czajniczki z tej gliny mają system mikroporów, który umożliwia hodowlę. Innym naczyniem jakie może być użyte jest gaiwan. Jest to specjalna czarka z wieczkiem i podstawką. Poza tym w użyciu jest wiele drobnych akcesoriów i narzędzi.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę na bazie herbaty bitter lemonade
Do dużego naczynia wsyp herbatę owocową bitter lemonade oraz 2 gałązki rozmarynu, a całość zalej[...]
maj
Ziołowa mieszanka. Herbata złodziei
Skąd popularność olejku złodziei? Jest to spowodowane intensywnymi właściwościami dezynfekującymi. Obecna jego wersja zawiera w[...]
sty
Do czego używano herbaty 2000 lat temu? Przepis na herbacianą zupę z cebulą
Herbata zielona, czosnek, cebula i sól: oto przepis na herbacianą zupę, którą robiono z herbaty[...]
mar
Kofeina w herbacie. Wpływ kofeiny na zdrowie
Chociaż kawa utrzymuje cię na nogach, herbata pomaga zachować spokój i koncentrację. Udowodniono, że teanina[...]
lut
Herbata na wrzody żołądka. Badania
Problem choroby wrzodowej dotyczy co dziesiątego Polaka. Oczywiście nie chodzi tutaj wyłącznie o wrzody żołądka[...]
sty
Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]
sty