Świąteczna kawa i i herbata w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie herbaty i kawy w świątecznej odsłonie powinniśmy traktować jak jedzenie deseru i robić to bardzo sporadycznie, mając na uwadze ich kaloryczność. Poniżej zamieszczamy zestawienie dodatków i przykładowych rozgrzewających napojów wraz ze zdrowymi alternatywami.
Świąteczne dodatki do kawy i herbaty w sieciówkach
- Pianki cukrowe (marshmallows) : 310 kcal w 100 g, 60 g cukru
- Bita śmietana: 310 kcal, 13 g cukru
- Rurki waflowo-czekoladowe: 510 kcal, 50 g cukru
- Ciastka korzenne: 470 kcal, 70 g cukru
- Dodatkowa torebka cukru: 4-6g
- Mleko sojowe 80-105 kcal w 100ml
- Mleko 0,5% 98 kcal w 100ml
- Syrop smakowy: 334 kcal w 100 ml (83 g cukru), porcja 15 ml
Przykładowe napoje świąteczne w sieciówkach
- Kokosowa Mocha duża (400ml): 235 kcal, 28 g cukru (ponad 5 łyżeczek),
- Chai Latte duża (400ml): 343 kcal, 35 g cukru (7 łyżeczek),
- Świąteczne kawy z bitą śmietaną mają nawet do 600 kcal w porcji i 60 g cukru (12 łyżeczek), a herbaty do 400 kcal w porcji i 40 g cukru (8 łyżeczek).
Świąteczne herbaty (dietetyczne)
- Przepis: mocna, czarna herbata (najlepiej Assam), 1 łyżeczka startego imbiru, laska cynamonu, plaster pomarańczy, 5 goździków, miód do posłodzenia wedle uznania,
- Herbatka rooibos dla Rooibos (58%), skórka pomarańczy, koper włoski, kawałki cynamonu, anyż, płatki róży czerwonej, nasiona kardamonu, naturalny aromat
- Mieszanka przypraw do korzennej herbaty: cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz
Świąteczna kawa z chilli i pomarańczą (dietetyczna)
Przed dodawaniem pozostałych składników zadbać o poprawne zaparzenie kawy przelewowej wg. proporcji 12g kawy na 200 ml wody. Brzegi filiżanki natrzeć pomarańczą i włożyć do środka cienki zwinięty plaster skórki z pomarańczy. Następnie, całość zalać gorącą kawą i posypać niewielką ilością chilli.
Kawa z kakao i kardamonem (dietetyczna)
Przed dodaniem pozostałych składników zadbać o poprawne zaparzenie kawy przelewowej wg. proporcji 12g kawy na 200 ml wody. 1/4 łyżeczki kakao zalać niewielką ilością kawy i dokładnie rozmieszać. Dolać 40 ml napoju z orzechów laskowych, a następnie uzupełnić pozostałą ilością kawy. Całość posypać szczyptą zmielonego kardamonu. W razie potrzeby dodać miodu.
Tekst przygotowali: Adam Laska i Patryk Płuciennik na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]
kwi
Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)
Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]
lip
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Wyścigi kliprów z herbatą
Gdy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska trzymała w ręku monopol na handel z Azją rozwijała się intensywnie[...]
gru
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi
Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]
gru
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź