ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego je owocu, uzyskując produkt gotowy do transportu z plantacji i wypalenia w palarni. Obok kraju pochodzenia ziarna, to właśnie metoda obróbki jest głównym czynnikiem wpływającym na smak naparu, dlatego warto zaznajomić się z poszczególnymi technikami oraz stojącymi za nimi cechami.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Aby łatwiej było zapamiętać, jaki profil sensoryczny niesie za sobą konkretna obróbka, kolejne punkty ustawione są chronologicznie:

Obróbki znajdujące się na samej górze będą charakteryzowały się wysoką słodyczą, krągłym body, intensywnymi aromatami suszonych owoców i kwiatów; w smaku będą przypominały powidła. W ich przypadku istnieje również ryzyko negatywnych odczuć przefermentowania, słodyczy kojarzonej z roślinami strączkowymi, toporności aromatów.

Im niżej, tym mniej powyżej opisanych doświadczeń. Kolejne opisane obróbki kawy będą dążyły w kierunku wyższej kwasowości i czystości smaku, mniejszego body, mniejszej intensywności aromatów, skojarzeń z soczystymi owocami (np. truskawki, cytrusy), bardziej subtelnymi doświadczeniami sensorycznymi.

Natural/Dry – Zebrane z krzewów owoce rozsypuje się na dużych powierzchniach, eksponując je na działanie promieni słonecznych. Aby zapobiec nadgniciom lub pleśni, owoce wielokrotnie obraca się w ciągu dnia, a w nocy szczelnie przykrywa. W czasie 2-3 tygodni wewnątrz owocu dochodzi do fermentacji i wyschnięcia miąższu, który kruszy się mechanicznie. Ziarno trafia następnie do maszyn osuszających, aby osiągnąć wilgotność na poziomie 12-14%.

Honey – Polega na ściągnięciu skórki, a czasem również części miąższu z owocu i kontunuowanie procesu jak w przypadku obróbki Natural. Wyszczególniamy różne wariacje tej metody, które zależą od ilości zostawionych przed procesem suszenia części owoców na pestce.

Black honey – z powierzchni owocu zdziera się głównie skórkę i wydłuża proces fermentacji poprzez spowolnienie procesu suszenia. Schnący miąższ przybiera ciemno-brunatną barwę, stąd nazwa metody.

Red honey – z powierzchni owocu zdziera się skórkę i kontynuuje jak w obróbce naturalnej. Krótszy czas suszenia niż przy black honey powoduje, że miąższ pozostaje czerwony.

Yellow honey – oprócz skórki zdziera się również znaczną część miąższu i kontynuuje jak w obróbce naturalnej. Suszenie przebiega szybciej ze względu na mniejszą ilość owocu.

Kawa Kafar Kenia
Kawa Kafar Kenia

White honey/Pulp Natural – Specjalne maszyny ściskają ziarno, pozbawiając je miąższu i skórki. Pestki suszy się jak w powyższych obróbkach.

Semi-washed – Zebrane owoce pozbawia się mechanicznie skórki i wystawia się na działanie słońca. W tym czasie zachodzi wstępna fermentacja. Następnie owoce pozbawia się pestek, które płucze się intensywnie w dużej ilości wody.

Washed/Myta – Owoce po zebraniu wrzuca się do basenów wodnych i usuwa wszystkie, które unoszą się na powierzchni, ponieważ świadczy to o ich niedojrzałości. Pozostałe pozbawia się miąższu i zanurza się w wodzie na ok. 24-48h. W tym czasie dochodzi do fermentacji, która odbywa się pod ścisłą kontrolą, gdyż przesadne wydłużenie procesu skutkuje pojawieniem się kwasowości kojarzonej z winem lub octem. Następnie przepłukuje się ziarno czystą wodą, intensywnie mieszając, aż do wypłukania pozostałości owoców i fermentacji. Ostatnim etapem jest redukcja wilgotności do 12-14% przy pomocy mechanicznych suszarek bębnowych.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]

Herbata Bubble Tea, jak zrobić Bubble Tea przepis na Bubble Tea, herbata bąbelkowa

Jak zrobić w domu dobre i zdrowe Bubble Tea (QQ)? Przede wszystkim będzie nam potrzebna[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Jakie są rodzaje herbat

Na pytanie: „jakie są rodzaje herbat” można odpowiedzieć prosto lub zawile i to na wiele[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.