Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym bardziej docenić trzeba to, co firma osiągnęła. Cieszy się wyjątkowo dużą popularnością w naszym kraju.
Powstanie firmy miało miejsce w 1978 roku. Przetwarzany materiał liściowy pochodzi z północnej części Argentyny, z regionu Misiones. Marka rozwijała się stale i wreszcie w połowie lat dziewięćdziesiątych rozpoczęła własną uprawę ziół do swoich mieszanek mate.
Co czyni markę CBSe wyjątkową? Przede wszystkim fakt, że jest to yerba aromatyzowana i tylko taka. Nie ma w ofercie CBSe wersji czystej yerba mate. Jeśli ktoś nie lubi yerby smakowej to właściwie nie ma czego szukać w jej ofercie. Więcej, jest to prawdopodobnie pierwsza aromatyzowana yerba mate. Marka CBSe miałaby stworzyć od zera ten segment yerbowego rynku pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Inne marki tworzące mieszanki aromatyzowane miałyby wzorować się na niej.
W ofercie CBSe znajdziemy zatem liczne yerba mate aromatyzowane owocami ale i nie tylko. Oferta stale się poszerza. Do najbardziej znanych należą pomarańcza, limonka, pomelo i guarana. Poza tym jest kilka mieszanek mających na celu wpływać korzystnie na sylwetkę. Są różne zioła, a nawet połączenia owocowo-ziołowe. Mniej znane dodatki to na przykład miód czy kawa. Są wreszcie mieszanki wieloowocowe, czyli na przykład kompozycja tropikalna czy owoców jagodowych.
Część osób uważa, że CBSe to yerba mate niskiej jakości, czego dowodem ma być fakt, że nie podaje się informacji na temat jej leżakowania, co z kolei sugeruje, że w ogóle nie jest to mate sezonowana. Innym argumentem jest fakt, braku czystej wersji co tłumaczy się tym, że aromaty maskują niską jakość suszu. Prawdopodobnie jednak problem leży gdzie indziej. CBSe to mate lekka, pozbawiona części charakterystycznego smaku yerby i wzbogacona aromatami. Trochę tak jak z aromatyzowanymi piwami.
Brakuje zatem spojrzenia na tę markę z innej strony. Może po prostu sezonowanie nie komponuje się dobrze z aromatami, a czystej yerby nie ma – bo sama ta marka jest synonimem yerby aromatyzowanej.
Komu więc polecić należy markę CBSe? Chyba każdemu kto ma ochotę na mate aromatyzowaną. Wybór jest na prawdę szeroki. Odradzić powinniśmy miłośnikom mocnej, dymnej, czystej yerba mate. Zdecydowanie jest to coś biegunowo odległego.
Ciekawostką jest fakt, że CBSe prowadzi swój kanał w serwisie YouTube. Kanał ten rozwija się prężnie i mimo niewielkiej popularności pojawiają się na nim regularnie i często filmy. Można tam znaleźć kilka ciekawych pomysłów na napoje bazujące na tej yerba mate, ale także sporo przepisów na słodkości pasujące do yerby.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Gorzka herbata – właściwości
W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]
lip
Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?
Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]
maj
Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie
Herbata Honeybush Pomarańczowy Krem (Miodokrzew), parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Honeybusha Pomarańczowy Krem na 120 ml[...]
kwi
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Zapisywanie notatek o herbacie: herbaciany dziennik. Czy warto?
Pomysł oczywisty: zapisywać, robić notatki. Czy warto? Zdecydowanie tak. W ten sposób nauka herbaty będzie[...]
wrz
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip