Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli, najprościej mówiąc mate parzona zimną, wręcz lodowatą wodą. Paragwaj jest krajem gorącym, zdecydowanie potrzeba tutaj orzeźwienia idącego w parze z pobudzeniem. Toteż, mimo że Paragwajczycy znają mate parzone ciepłą wodą wybierają swoje tereré, które towarzyszy im na każdym kroku.
Śmiało możemy powiedzieć, że jest to narodowy napój w tym kraju ponieważ gdzie nie spojrzymy zobaczymy osoby niosące, charakterystyczne, pękate termosy, często z kieszonką na guampe czyli naczynie do tereré. Zimna woda z lodem jest zaś dostępna wszędzie, toteż nie ma problemu by uzupełnić swój termos w sklepach, restauracjach czy stacjach benzynowych. tereré pija się tutaj z każdej okazji i bez okazji. Pije się w pracy, w domu i na ulicy, częstuje się gości jak i każdą napotkaną osobę.
Rytuał yerba mate
To tutaj najczęściej doszukiwać się należy przesłanek dotyczących słynnego rytuału związanego z mate. Ponieważ gdy spotkamy znajomych na ulicy lub na ławce pod drzewem, lub przed warsztatem czy sklepem, ktoś na pewno ma matero, susz, bombille oraz termos wody z lodem. Nie ma potrzeby zdobywania większej ilość sprzętu, nie trzeba też nosić wszędzie swojego zestawu. Zwyczajnie dosiadamy się do znajomych i wkrótce i w nasze ręce podana zostaje guampa uzupełniona zimną wodą. Wszyscy piją z tej samej rurki i porcji suszu, całe spotkanie obsługuje zaś właściciel sprzętu. Podobnie jak w innych częściach Ameryki Południowej także tu sypie się bardzo dużo mate, strząsa na ściankę naczynia by móc włożyć bombillę i zalewa wiele razy kolejnymi porcjami wody. Otrzymaną guampę należy wypić w trzech łykach i podać właścicielowi, który wlewa nową porcję wody i podaje innej osobie. Oczyszczenie bombilli jest niegrzeczne zaś podziękowanie za napój ma miejsce na końcu ponieważ znaczy, że już nie chcemy więcej. Dla kogoś z zewnątrz wszystko to faktycznie może przypominać rytuał, swego rodzaju ceremonię, ale jeśli przyjrzymy się bliżej zobaczymy że zebrani nie skupiają się na mate. Zwyczajnie ją piją, a rozmowa jak i forma spotkania są zupełnie swobodne. Jeśli więc chcielibyśmy porównać to do podniosłej atmosfery herbacianej ceremonii w Japonii to zauważymy, że picie mate ma się tak do cha-do jak indiańska fajka pokoju do grupy studentów palących dla oszczędności jednego papierosa rozmawiając o nudnych wykładach.
Yerba mate z ziołami
Jeśli przyjrzymy się bliżej mate produkowanej w Paragwaju rzuci nam się w oczy fakt, że jest ona często w wersji con herbas czyli z ziołami. Jest to szalenie popularne choć nie zawsze w postaci gotowego suszu. Jeśli Paragwajczycy maja dostęp do świeżych ziół, a starają się zwykle mieć, to wybierają mate czystą zaś zioła, zgniecione w moździerzu dodają do wody z lodem, służącej do zalewania mate. Takie gotowe pęczki ziół można powszechnie kupić na bazarach i nawet od razu dodać do swojego termosu. Miejscowe zioła mają liczne właściwości prozdrowotne, oraz smakowe, które ubogacają smak tereré. Zaleca się jednak nie dodawać do mate więcej niż trzech różnych ziół by nie obciążyć organizmu.
Czy moglibyśmy zatem podać przepis na najbardziej paragwajską mate?
- Do naczynia typu guampa wsypujemy mate, tyle ile lubimy choć powinno być ponad pół naczynia.
- Przechylamy naczynie na bok przykrywszy wlot dłonią i potrząsamy tak by susz przesypał się na ściankę tworząc kopczyk z boku naczynia.
- Ostrożnie przechylamy naczynie do pionu i umieszczamy w wolnym miejscu bombillę.
- Do dużego moździerza wkładamy nieco świeżych ziół, w zależności od preferencji wybieramy kompozycję maksymalnie trzech. Najbardziej popularne to mięta, cedron, boldo, moringa.
- Zioła dokładnie rozgniatamy i w moździerzu zalewamy zimną wodą po czym zlewamy do termosu. Chodzi o to by moździerz wypłukać i przenieść do termosu najmniejsze nawet drobiny ziół.
- Do termosu wsypujemy lód i wlewamy zimną wodę do pełna.
- Zalewamy mate i pijemy, czynność powtarzamy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok. Fot. w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014
Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]
lip
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013
Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]
kwi
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?
Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]
lis
Herbata Oolong (Ulung, Wulung)
Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]
mar
Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]
sie