Nadciśnienie to poważna dolegliwość, z którą zmaga się wiele osób na całym świecie. Najlepszą metodą zapobiegania tej chorobie jest odpowiednia prewencja, polegająca na zmianie stylu życia. Jednym z elementów korzystnej i zdrowej diety z całą pewnością może być regularne picie zielonej herbaty. Wykazano wiele korzystnych właściwości naparu herbacianego i dobrego wpływu na nasze zdrowie. Między innymi herbata może przynieść pozytywne efekty dla naszego układu krwionośnego. Czynne składniki herbaty, czyli katechiny między innymi mają zdolność do redukcji złego cholesterolu.
Nadciśnienie a picie zielonej herbaty
Wyniki badań dotyczących zielonej herbaty w kontekście nadciśnienia tętniczego nie są spójne. Jednym z powodów różnych wniosków jest fakt obecności w herbacie kofeiny, która podnosi ciśnienie. Co więcej, każdy może na kofeinę reagować nieco inaczej. Niektóre badania przeprowadzono stosując na grupie badanych osób jedynie ekstrakt zawierający katechiny, lecz nie zawierający kofeiny, inne zaś przeprowadzono na szczurach.
Analizując przeszło 180 różnych badań i artykułów naukowych, stwierdzono, że katechiny zawarte w herbacie zielonej mają zdolność do obniżania ciśnienia tętniczego, zarówno skurczowego jak i rozkurczowego i to dość znacznie. Co więcej: opisano mechanizm ich działania.
Już jedna szklanka herbaty zielonej dziennie obniżała ciśnienie krwi wśród osób z nadciśnieniem, jeszcze większe efekty zaobserwowano przy ilości dwóch szklanek dziennie. Zielona herbata ogranicza także ryzyko śmierci związanej z nadciśnieniem oraz zmniejsza szanse zachorowania.
Podsumowując, najlepsze efekty przyniesie picie około dwóch szklanek zielonej herbaty dziennie w dłuższym okresie. Dobrze by była to herbata bogata w katechiny, a zatem wysokiej jakości i świeża. Dodatkowo lepsze efekty przynosi herbata zielona uboższa w kofeinę.
Zawsze należy monitorować własny stan zdrowia i reakcje organizmu oraz skonsultować z lekarzem stosowanie herbaty jako suplement w przypadku nadciśnienia, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się sięgnąć po ekstrakt.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials, Xiaoli Peng, Rui Zhou, Bin Wang, Xiaoping Yu, Xiaohong Yang, Kai Liu, Mantian Mi
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Szkocji
Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]
mar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Jak parzyć zieloną japońską herbatę Sencha Satsuma?
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty Sencha Satsuma jest bardzo proste. Tę herbatę zieloną można parzyć 3[...]
mar
Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?
Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]
cze
Mojito z herbaty
Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]
cze
6 najlepszych sposobów na parzenie herbaty
W Polsce kultura herbaciana nigdy nie święciła wielkich triumfów, nie miała okazji się rozwinąć i[...]
kwi
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty