ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Liu An Gua Pian (lub Liu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z Lu’an. Tę zieloną herbatę zaczęto produkować w Anhui (Lu’an). Obecnie uznawana jest za jedną z dziesięciu wielkich chińskich herbat.

10 Wielkich Herba Chińskich: Lu An Gua Pian: parzenie
10 Wielkich Herbat Chińskich: Liu An Gua Pian: parzenie

Kształt liści

Ta dziwna nazwa pochodzi od kształtu liści, którym podczas zbiorów ułamuje się podstawę. Po takim obłamaniu oraz poprzez “przypalanie” liści na ostatnim etapie produkcji przypominają one kształtem ową pestkę melona.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: parzenie
Herbata zielona Liu An Gua Pian: parzenie

Produkcja herbaty Liu An Gua Pian

Do produkcji Liu An Gua Pian nie wykorzystuje się pierwszych listków z pędu lecz kolejne. Z tego też powodu są to najczęściej liście z drugiego zbioru. Tradycyjnie nie zawiera ona też ani łodyżek, ani pąków ani ogonków liściowych. Zaleca się podawanie jej w naczyniach szklanych lub porcelanowych.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: liście herbaty po parzeniu
Herbata zielona Liu An Gua Pian: liście herbaty po parzeniu

Parzenie herbaty Liu An Gua Pian

Susz herbaciany pachnie słodko i nieco jak matcha latte. Liście mają charakterystyczny kształt – odłamane na końcu, wielowarstwowe i wydłużone. Kolor zielono- seledynowy. Swoje parzenie przeprowadziłam w szklanym czajniczku. 130 ml wody w temperaturze 70 stopni przypadło na 3 gramy herbaty. Czasy parzenia to 1,5 minuty, 3 minuty i bez mierzenia czasu.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: napar z pierwszego parzenia
Herbata zielona Liu An Gua Pian: napar z pierwszego parzenia

Kolor naparu jest jasnożółty. Pierwszy łyk herbaty atakuje nas prażeniem. Bardzo ciekawy efekt. Później przechodzi w słodycz, rzeczywiście można też doszukać się delikatnego podobieństwa do japońskiej matchy, chociaż byli też i tacy, którzy w przygotowanym przeze mnie naparze wyczuli zapach i smak owoców lasu. Kolejne parzenia nadal miały w sobie coś prażonego, jednak stawały się coraz słodsze.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: drugie parzenie
Herbata zielona Liu An Gua Pian: drugie parzenie

Po parzeniu nie mogłam powstrzymać się przed obejrzeniem liści – czy rzeczywiście widać te obłamane ogonki i czy trzeba wytężyć wyobraźnię by zobaczyć w nich pestki melona. Okazało się, że liście otwierały się całkiem przyzwoicie, ukazując tajemnice swojej produkcji.

Herbata zielona Lu An Gua Pian: susz w szklanym naczyniu
Herbata zielona Liu An Gua Pian: susz w szklanym naczyniu

Ciekawa zielona herbata, smaczna. Warta spróbowania dla prażonych tonów, słodyczy i podziwiania ciekawego kształtu.

Źródła: tetere.com, Zapiski o herbacie, Robert Tomczyk

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie

Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]

Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie

Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]

Herbata w Szkocji

Niech nie zmyli Was jednak, gdy rodowity Szkot zakomunikuje, ze zaraz będzie pił herbatę (is[...]

Chasen i matchawan: co potrzebne jest do zrobienia herbaty Matcha?

Matchawan i chasen to akcesoria służące do tradycyjnego przygotowania herbaty mielonej matcha. Matchawan to nic[...]

Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Terere: właściwości i przepis na zimną yerba mate

Tereré to popularny w Paragwaju sposób picia mate polegający na zalewaniu jej lodowatą wodą. Istnieje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.