Jak wynika z badań opublikowanych 9 stycznia w czasopiśmie European Society of Cardiology, picie herbaty co najmniej 3 razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem. Regularne spożywanie herbaty (głównie zielonej) przed dłuższy czas wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z różnych przyczyn – twierdzi dr Xinyan Wang (Chińska Akademia Nauk Medycznych).
Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.
Związki aktywne zawarte w herbacie mają działanie prozdrowotne
Jak podkreśla dr Dongfeng Gu (Chińska Akademia Nauk Medycznych), badania sugerują, że główne bioaktywne związki w herbacie (polifenole), nie są długo przechowywane w organizmie, dlatego konieczne jest częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas, by otrzymać efekt wspomagający pracę serca. Ważne jest, aby spożywać zieloną herbatę, ponieważ w badaniu 49% osób pijących herbatę najczęściej spożywało zieloną herbatę, a tylko 8% preferowało czarną herbatę. Po pierwsze, zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i ich czynnikami ryzyka, w tym nadciśnieniem i dyslipidemią. Czarna herbata jest w pełni sfermentowana i podczas tego procesu polifenole są utleniane do pigmentów i mogą utracić swoje działanie przeciwutleniające. Po drugie, czarna herbata jest często podawana z mlekiem, co, jak wykazały wcześniejsze badania, może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na funkcje naczyniowe.
Źródło: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725)
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania
Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]
lut
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Historia herbaty w Indiach
Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]
paź
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis
Yerba Mate Ognista
Yerba Mate Ognista. Czysta brazylijska Yerba Mate palona ma charakterystyczny prażony smak, nieco zbliżony do[...]
sie