ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wynika z badań opublikowanych 9 stycznia w czasopiśmie European Society of Cardiology, picie herbaty co najmniej 3 razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem. Regularne spożywanie herbaty (głównie zielonej) przed dłuższy czas wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z różnych przyczyn – twierdzi dr Xinyan Wang (Chińska Akademia Nauk Medycznych).

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong
Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong

Związki aktywne zawarte w herbacie mają działanie prozdrowotne

Jak podkreśla dr Dongfeng Gu (Chińska Akademia Nauk Medycznych), badania sugerują, że główne bioaktywne związki w herbacie (polifenole), nie są długo przechowywane w organizmie, dlatego konieczne jest częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas, by otrzymać efekt wspomagający pracę serca. Ważne jest, aby spożywać zieloną herbatę, ponieważ w badaniu 49% osób pijących herbatę najczęściej spożywało zieloną herbatę, a tylko 8% preferowało czarną herbatęPo pierwsze, zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i ich czynnikami ryzyka, w tym nadciśnieniem i dyslipidemią. Czarna herbata jest w pełni sfermentowana i podczas tego procesu polifenole są utleniane do pigmentów i mogą utracić swoje działanie przeciwutleniające. Po drugie, czarna herbata jest często podawana z mlekiem, co, jak wykazały wcześniejsze badania, może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na funkcje naczyniowe.

Witamina K w herbacie
Witamina K w herbacie

Źródło: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725)
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)

Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Pocky Green Tea Matcha Paluszki pszenne w polewie mlecznej Matcha, opinie

Trzeba przyznać, że Pocky Green Tea Matcha są bardzo smaczne: nie za słodkie i chrupiące.[...]

Wpływ długości parzenia na herbatę

Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]

Herbata zielona Pi Lo Chun, chińska herbata zielona

Zielona herbata Pi Lo Chun znana także pod nazwą Biluochun lub Bi Lo Chun zaliczana[...]

Rodzaje Yerba Mate

Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.