ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Odnotowano, iż spożywanie kilku filiżanek zielonej herbaty dziennie znacznie obniża ryzyko wystąpienia m.in. nowotworu prostaty, jelita grubego, piersi, płuc, nerek, krtani, trzustki. Najwięcej badań przeprowadzono w Japonii, gdzie po raz pierwszy stwierdzono negatywną korelację pomiędzy spożyciem zielonej herbaty a ilością nowotworów (im większe spożycie zielonej herbaty, tym mniej przypadków zachorowań na raka), najsilniej widoczne u kobiet pijących więcej niż 10 czarek zielonej herbaty dziennie.
  • Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.
  • Spożycie czarnej herbaty znacznie zmniejsza poziom hormonów stresu i pozwala szybciej odzyskać równowagę po stresującym dniu.
Podróżny zaparzacz do herbaty dla aktywnych 275ml
Podróżny zaparzacz do herbaty dla aktywnych 275ml

Skutki uboczne picia zbyt dużej ilości herbaty

  • Najbardziej znaną negatywną cechą herbaty, a właściwie zawartych w niej tanin, jest ograniczanie przyswajania żelaza z posiłków. Osobom mającym problem z poziomem żelaza i jego przyswajalnością odradza się popijanie herbatą posiłków oraz picie jej bezpośrednio po jedzeniu.
  • Kofeina jest w stanie oddziaływać na zwieracz żołądka powodując u osób z refluksem pojawienie się tej dolegliwości. Niektórzy skarżą się także na zgagę. Są także osoby, które skarżą się na ból głowy, który wynika również z wysokiej dawki kofeiny przy większych ilościach herbaty.

Jeśli występują u ciebie niepożądane objawy zawsze możesz parzyć herbatę słabszą, lub poszukać takiej, która nie będzie powodowała dolegliwości dzięki niższej zawartości kofeiny. Unikaj picia herbaty przed snem i na pusty żołądek. Unikaj także dużej ilości herbaty. Parz ją krócej lub spróbuj zimnego parzenia polegającego na zalaniu liści herbacianych zimną wodą. Wtedy do naparu przedostaje się nieco inna kompozycja związków w niej zawartych i napar taki z pewnością będzie mniej drażniący.

Źródła: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725), The Impact of Tannin Consumption on Iron Bioavailability and Status: A Narrative Review, Nicole M Delimont, Mark D Haub, Brian L Lindshield,

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką

Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]

3 Comments

Przegląd yerba mate: Canarias (ostrokrzew paragwajski), opinie

Sama mate Canarias reprezentuje typowy styl Urugwajski. Jest bardzo drobna i pylasta, przypomina Brazylijską Chimarrao[...]

Kawa we Francji

Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]

Herbata zielona Kokeicha. Herbata ala makaron

Jak wygląda parzenie herbaty Kokeicha? To kolejna zaskakująca sprawa w tej herbacie, ponieważ używamy wody[...]

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Herbata w Turcji. Turecka herbata

Produkcję herbaty rozpoczęto w 1888 roku, lecz z niewielkim sukcesem. Dopiero pod koniec lat trzydziestych[...]

Jak parzyć czystek? Opinie lekarzy i przeciwskazania

Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są[...]

OFF Grades, oznaczenie jakości herbaty

OFF Grades to oznaczenie literowe jakości herbaty mówiące o tym, że dana herbata nie jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.