Instant, czyli rozpuszczalna, to herbata, która nie do końca jest naparem herbacianym. Ten niezwykle popularny niegdyś napój dziś jest już nieco zapomniany, aczkolwiek wciąż dostępny.
Czym się różni herbata rozpuszczalna od zwykłej?
W praktyce brakiem fusów, czyli pewną wygodą. Nie musimy odcedzać naparu, używać sitek, torebek i zaparzaczy. Jest szybko i czysto. Nie ma wyciągania torebki, kapania i czekania na napar. Zalewamy, mieszamy i gotowe.
Jak łatwo zauważyć proszek, czy raczej granulki herbaty rozpuszczalnej mają się w całości rozpuścić. Liście zaś mające dać napar lądują w śmietniku, gdy do naparu przejdą wszystkie substancje rozpuszczalne w wodzie.
Różnice w smaku między herbacianym naparem, a herbatą rozpuszczalną?
Wynika to z obecności w herbacianym suszu licznych substancji nierozpuszczalnych w wodzie, które w czasie parzenia, w postaci drobinek dostają się do wody tworząc zawiesinę. Jeśli mielibyśmy zatem zdefiniować herbatę rozpuszczalną trzeba by powiedzieć, że to wysuszona mieszanina substancji rozpuszczalnych w wodzie pochodzących z herbaty. Inna sprawa to fakt, że do roztworu, z którego przygotowuje się suchy proszek instant używa się nie wszystkich składników, które da się pozyskać. Wynika to z tego, że producenci chcą nadać końcowemu efektowi odpowiednie cechy, na przykład klarowność, o którą trudno w normalnym naparze, dlatego pozbywają się niektórych związków z roztworu bazowego.
Początki herbaty instant sięgają 1885 roku kiedy to w Anglii opracowano recepturę otrzymywania specjalnej pasty pochodzącej z silnie odparowanego naparu herbacianego. Pasta taka z dodatkiem również odparowanego mleka oraz cukru miała po zalaniu wrzątkiem dawać od razu gotową do wypicia angielską herbatę z mlekiem.
Jak powstaje herbata granulowana instant?
Metoda uzyskiwania herbaty rozpuszczalnej była udoskonalana od tamtych czasów i obecnie sprowadza się do traktowania rozpuszczalnikiem oksydowanych liści czarnej herbaty, lecz przed procesem suszenia. Ekstrakcja zachodzi w specjalnych maszynach i dzięki zastosowaniu jako rozpuszczalnika nadtlenku wodoru, można uzyskać wydajność już do 42%.
Następnie pozyskany roztwór jest suszony za pomocą różnych maszyn przemysłowych. Aby ten proces mógł być opłacalny, początkowo roztwór należy zagęścić, czyli odparować tak, by jej stężenie zbliżyło się do około 40%. Robi się to obniżając ciśnienie. Ostateczne suszenie odbywa się metodą rozpyłową. Skoncentrowany roztwór pod dużym ciśnieniem wyrzuca się z dyszy, powodując jego rozpylenie w postaci mgiełki. Przeciwnie ustawiona dysza wydmuchuje nagrzany gaz. Zderzenie się kropelek z gazem powoduje ich odparowanie tak, iż pozostają jedynie części stałe.
Proces produkcji takiej herbaty może mieć wiele różnych etapów, w większości wymuszonych względami przemysłowymi i ekonomicznymi. Jest też wiele opatentowanych metod technologicznych, które usprawniają ten proces.
Czy herbata instant jest zdrowa?
Warto pamiętać wybierając herbatę instant, że jest to zaledwie namiastka herbaty, pozbawiony wielu substancji, chemicznie przetworzony koncentrat barwników i aromatów pochodzących z herbacianego liścia. Często wzbogacany dodatkami poprawiającymi jego smak. O ile przyjemniej, zdrowiej i smaczniej jest zaparzyć sobie herbaciane liście.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Dostaliśmy nagrodę od Youtube! Srebrny przycisk za 100 000 subskrybentów!
Od youtube’a otrzymaliśmy srebrny przycisk za przekroczenie 100 000 subskrybentów na naszym kanale. Dziękujemy Wam[...]
cze
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty
Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze[...]
kwi
Herbata na wzmocnienie odporności. Najlepsza herbata na odporność
Kiedy czujemy się niewyraźnie i chcemy wzmocnić swoją odporność, polecamy herbatę na bazie czosnku, dzikiej[...]
lis
Jak zrobić bombillę w domu, rurka do picia Yerba Mate domowym sposobem
zekacie na paczkę z bombillą a macie w domu już Yerba Mate, a może jesteście[...]
sie
Gojnik na nerki. Herbata z Gojnika działa przeciwbólowo i wpływa na krążenie
Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku[...]
sty
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze
Jak wybrać dobrą matchę?
Matcha to zmielona na proszek herbata zielona, pochodząca z Japonii i tam najpopularniejsza. W zależności[...]
maj