ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pokrzywa kojarzy nam się najczęściej z poparzoną skórą i swędzącymi bąblami. Nie każdy wie, że jeszcze do niedawna jej liście jadano jak warzywo. Można by się zastanawiać jak to możliwe, przecież poparzylibyśmy usta. Nic z tych rzeczy. Pokrzywa parzy dzięki specjalnym włoskom parzącym, których kontakt ze skórą powoduje jej stan zapalny.

Właściwości te zanikają pod wpływem wysokiej temperatury toteż zupa z pokrzywy jest całkowicie bezpieczna. Poza składnikiem zupy roślina ta świetnie sprawdza się jako źródło włókna, a więc surowiec do wyrobu także tkanin. Przede wszystkim jednak jest to cenione zioło lecznicze.

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Poza tym, że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin ma także właściwości moczopędne. Dawna medycyna zaś przypisywała jej niezwykłe wręcz zdolności lecznicze. Międzyinnymi chłosta pokrzywą miała przeciwdziałać reumatyzmowi. Ponadto uważano ją za afrodyzjak oraz lek na gruźlicę i cholerę. Wysuszone liści używane zaś były do palenia niczym tytoń co miało przeciwdziałać astmie oraz bólom zębów.

Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna
Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych objawów alergii, a zwłaszcza alergii siennej. Okazuje się, że pokrzywa, czy to spożywana w postaci naparu, czy zmielonych, suchych liści, skutecznie i szybko zmniejsza podatność na alergie sienne. Niektóre badania dowodzą skuteczności już po tygodniu stosowania.

Wszystko to sprawia, że wato ten powszechny, parzący chwast wprowadzić do swojej diety nie tylko w porze nasilonych alergii.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Fannings, oznaczenie jakości herbaty

Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Herbata na przeziębienie

Dodatek miodu i cytryny także ma liczne, udowodnione badaniami, korzystne właściwości w przypadku przeziębienia. Miód[...]

Witaminy w herbacie, zawartość witamin w herbacie

Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2g będzie to 0,32[...]

Anxi, okręg na prowincji Fujian

Anxi to okręg na południu prowincji Fujian, słynie z produkcji herbaty Ti Kuan Yin. Drzewa[...]

Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie

Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.