ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pokrzywa kojarzy nam się najczęściej z poparzoną skórą i swędzącymi bąblami. Nie każdy wie, że jeszcze do niedawna jej liście jadano jak warzywo. Można by się zastanawiać jak to możliwe, przecież poparzylibyśmy usta. Nic z tych rzeczy. Pokrzywa parzy dzięki specjalnym włoskom parzącym, których kontakt ze skórą powoduje jej stan zapalny.

Właściwości te zanikają pod wpływem wysokiej temperatury toteż zupa z pokrzywy jest całkowicie bezpieczna. Poza składnikiem zupy roślina ta świetnie sprawdza się jako źródło włókna, a więc surowiec do wyrobu także tkanin. Przede wszystkim jednak jest to cenione zioło lecznicze.

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Poza tym, że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin ma także właściwości moczopędne. Dawna medycyna zaś przypisywała jej niezwykłe wręcz zdolności lecznicze. Międzyinnymi chłosta pokrzywą miała przeciwdziałać reumatyzmowi. Ponadto uważano ją za afrodyzjak oraz lek na gruźlicę i cholerę. Wysuszone liści używane zaś były do palenia niczym tytoń co miało przeciwdziałać astmie oraz bólom zębów.

Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna
Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych objawów alergii, a zwłaszcza alergii siennej. Okazuje się, że pokrzywa, czy to spożywana w postaci naparu, czy zmielonych, suchych liści, skutecznie i szybko zmniejsza podatność na alergie sienne. Niektóre badania dowodzą skuteczności już po tygodniu stosowania.

Wszystko to sprawia, że wato ten powszechny, parzący chwast wprowadzić do swojej diety nie tylko w porze nasilonych alergii.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)

Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]

French Press, opinie. Jak dobrze i łatwo parzyć kawę? Porady

Parzenie kawy za pomocą French Pressa rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej[...]

Ile trzeba dodać zimnej wody do wrzątku, żeby otrzymać odpowiednią temperaturę?

Przedstawiamy proporcje w jakich należy zmieszać ciepłą (zaraz po ugotowaniu) wodę z zimną. Założyliśmy, że[...]

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]

1 Comments

Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie

Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.