ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie zieloną herbatę japońską. Nazwę tłumaczy się jako „jadeitowa rosa”. Jej wyjątkowość odnaleźć można przede wszystkim w procesie produkcji.

Proces produkcji herbaty Gyokuro

Plantacja herbaty na trzy tygodnie przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnego bambusowego dachu, który jest specjalnie w tym celu budowany nad całymi polami herbacianymi. Ma to na celu zmuszenie rośliny do produkcji większej ilości chlorofilu w liściach. Herbata aby się wykarmić staje się tak bogata w chlorofil, że jej liście nabierają ciemno zielonego koloru.

Następnie specjalnie wyselekcjonowane liście poddane są dalszej obróbce typowej dla japońskich zielonych herbat. Fermentacja zostaje przerwana dzięki potraktowaniu listków parą wodną, a następnie, po nadaniu charakterystycznego igiełkowatego kształtu odbywa się selekcja i suszenie w strumieniu powietrza.

Gyokuro produkuje się także z innych szczepów herbacianych niż większość zielonych japońskich herbat. Najczęściej są to odmiany asahi, okumidori, yamakai i saemidori. Nieco podobna w produkcji jest herbata kabusecha, ta jednak zacieniona jest jedynie na tydzień przed zbiorami.

Gyokuro – smak i właściwości

Gyokuro ceniona jest ze względu na swój smak i zdrowotne właściwości. Smak określa się jako intensywnie warzywny i trawiasty. Często porównywany do szpinaku. Niektórzy doszukują się lekkiej nuty morskiej bryzy oraz innych roślin warzywnych znanych z Japonii. Istotne w smaku jest wyraźnie wyczuwalne umami oraz praktycznie zupełny brak goryczy. Ze względów zdrowotnych ceni się ją za dużą zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy.

Sposób parzenia

Parzenie gyokuro różni się od sposobów parzenia innych herbat. Zaleca się tutaj znacznie chłodniejszą wodę. Przeciętnie parzy się ją wodą w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Niektóre odmiany zaleca się jednak parzyć nawet chłodniejszą wodą w temperaturze 50 lub nawet 40 stopni. Zaleca się by parzenie trwało 90 sekund.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Jak zrobić herbatę z liści kawy?

Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?

Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

Czy warto pić herbatę podczas pandemii?

Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.