Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy nie znajdziemy środków chemicznych ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników, GMO, a uprawy herbaty są zlokalizowane daleko od zanieczyszczeń. Jakich organicznych herbat warto spróbować, żeby nie tylko cieszyć się z właściwości wynikających z ich organiczności, ale także rewelacyjnego smaku herbaty?
Zielona herbata En Shi Yu Lu organiczna
Zielona herbata o poskręcanych liściach w kolorze zielono-turkusowym, które rozwijają się podczas parzenia. Napar herbaty En Shi Yu Lu ma złoto-zieloną barwę. Aromat herbaty jest bardzo kwiatowy, trawiasty, słodki, z nutami słodkich, żółtych owoców. Smak bardzo krągły, z nutami kwiatów, trawy, marchwi, umami. Można parzyć kilkukrotnie. Warto pamiętać o wydłużaniu kolejnych ekstrakcji.
Zielona herbata Kukicha organiczna
Kukicha to nietypowa herbata, składająca się z gałązek i łodyżek. Powstaje przy okazji produkcji senchy lub matchy. Susz niejednorodnej barwy, od jasno po ciemnozieloną. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. W smaku delikatna słodycz, przyjemnie trawiasta. Kukicha ma znikomą zawartość kofeiny, można podawać ją dzieciom, czy pić wieczorem, nawet przed snem. W kukichy znajdziemy sporą zawartość teaniny (większą niż w standardowych, liściastych herbatach), która działa odprężająco, zmniejsza napięcie oraz stabilizuje nastrój, poprawia również pracę mózgu – wpływa na pamięć oraz motywacje do działania. Można parzyć ją kilkukrotnie, polecamy dwa do trzech razy.
Czarna herbata Yunnan Imperial organiczna
Herbata Yunnan Imperial powstaje z krzewów porastająych zbocza gór w południowo-zachodniej części Chin. Susz to ciemne, brązowe, zrolowane listki z dość dużą ilością jasnych tipsów. Napar klarowny, o bursztynowej barwie. W smaku krągła, pełna, lekka i słodka. Wyczuwalne głębokie, słodkie, czekoladowe, miodowe i orzechowe nuty. Zalecamy kilkukrotne parzenie, dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin organiczna
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin wzrasta w rezerwacje przyrody mieszczącym się w Anxi, w prowincji Fujian. Wysokiej jakości oolong, określany mianem króla wśród herbat częściowo fermentowanych. Herbata ta plasuje się w pierwszej 10 najlepszych chińskich oolongów. Po zakończeniu obróbki jest palona, czyli podpiekana w bambusowym koszu nad paleniskiem lub w elektrycznym piecu. Susz to mocno zwinięte listki, niejednorodnej barwy – od jasno po ciemnozielone odcienie. W trakcie parzenia listki rozwijają się i znacznie zwiększają swoją objętość. Napar jasny, klarowny, o słomkowej barwie. W smaku lekka, gładka, o maślanym body; wyczuwalne delikatne nuty żółtych owoców. Pozostawia długi, miodowo-słodki posmak. Zalecamy kilkukrotne parzenie; dobry smak utrzymuje się przez cztery, pięć ekstrakcji.
Owocowa herbata malinowo-granatowa organiczna
Pyszna owocowa mieszanka na bazie hibiskusa i kawałków jabłka. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Napar przejrzysty, czerwo-różowej barwy. W smaku przyjemna, lekka, świeża, orzeźwiająca, z delikatną słodyczą i kwasowością.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2013
Krótka relacja ze Święta Herbaty w Cieszynie (Svátek čaje). Zobacz jak było!
lip
Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)
Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w[...]
lip
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
Test najpopularniejszej kawy z marketu
Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]
1 Comments
maj
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?
Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]
lut
Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?
Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]
2 Comments
lut