ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Co ma wspólnego szczaw z Bożym Narodzeniem na Jamajce i innych karaibskich wyspach?

Całkiem sporo jak się okazuje. Szczaw to po angielsku Sorrel, jednak jest to także nazwa napoju jaki przyrządza się na Karaibach w okolicy Bożego Narodzenia. Nie ma on oczywiście nic wspólnego ze szczawiem jaki znamy z warzywnika, ponieważ przygotowuje się go z hibiskusa. Najczęściej ze świeżych kwiatów hibiskusa jeśli jest dostępny. Tradycja podobno wiąże się z tym, że koniec grudnia to właśnie okres zbioru tych kwiatów i właśnie wtedy wszyscy mieli ich pod dostatkiem, a potem ich nie było. Większość suszono i sprzedawano. Można więc powiedzieć, że hibiskus wepchnął się do bożonarodzeniowego menu Jamajczyków przypadkiem, po prostu kwitnąc o właściwej porze roku.

Świąteczny napój z Karaibów – Sorrel

Na Jamajce przygotowuje się Sorrel często na zimno ponieważ mimo, że za pasem są najchłodniejsze dni w roku, tam temperatura wciąż przekracza 25 st. C. Świeże kwiaty hibiskusa sprawiają również, że przygotowanie ich tradycyjnie wygląda nieco inaczej niż to jak my przygotowalibyśmy go na bazie hibiskusa suszonego. W oryginalnym przepisie kwiaty świeże gotuje się w wodzie, a póżniej zostawia by się macerowały najlepiej całą noc. Bardzo popularne są dodatki korzenne toteż prawdziwy świąteczny Sorrel powinien zawierać świeży imbir, laskę kory cynamonowej oraz kilka goździków. Popularnym dodatkiem jest także skórka pomarańczowa. Całość oczywiście należy posłodzić według uznania, ponieważ hibiskus jest dość kwaśny, najlepszy będzie tutaj cukier trzcinowy, którego smak kojarzy się z Karaibami.

Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel
Świąteczna herbata po karaibsku: Sorrel

Sorrel drink jest popularny na całych Karaibach z okazji świąt, lecz aqua de Jamaica, czyli napar hibiskusa z sokami owocowymi osłodzony i podawany na zimno serwowany jest w całej środowej Ameryce i na Karaibach cały rok. Powstało bardzo dużo wariacji na temat napojów z hibiskusem, co daje szerokie pole do popisu każdemu miłośnikowi tego kwiatowego naparu. Wiele osób ceni sobie prozdrowotne działanie naparu z hibiskusa, a zwłaszcza jego dużą zawartość witaminy C. Jest to kolejny głos za tym by w zimowym okresie otworzyć się na napój nie tylko pyszny ale i zdrowy.

Głęboki, purpurowy kolor oraz korzenny smak sprawią, że Sorrel i u nas może znaleźć swe miejsce na wigilijnym stole. Chociaż chyba w naszym klimacie przyda się w wersji gorącej.

Przepis na Sorrel

3 łyżki suszonego hibiskusa, pokruszoną w moździerzu laskę cynamonu, 3-4 goździki i centymetrowy plasterek świeżego imbiru zalać litrem wrzątku. Do parzenia warto dorzucić świeżą skórkę pomarańczową. Parzyć około 10 minut. Przecedzić, posłodzić cukrem trzcinowym dark muscovado. Podawać ze świeżym plastrem pomarańczy. Istnieje także wersja Sorrel z dodatkiem rumu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]

Wietnamska czarna herbata Golden Tippy organiczna: parzenie, opinie

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha[...]

Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem, z Żurawiną test, opinie, z przymrużeniem oka

Przetestowaliśmy herbatę: Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem oraz Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Żurawiną.

4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy

Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]

Czarna herbata z Yunnanu

Herbaty czarne z chińskiej prowincji Yunnan noszą ogólną nazwę Dian Hong. Oznacza ona tyle, co[...]

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii.[...]

Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?

Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]

Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku

Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.