ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobranie odpowiedniej wody do parzenia kawy jest podstawą uzyskania poprawnego naparu. Ponieważ skład wody nie jest stały i może się różnić nawet w obrębie jednego miasta, najlepsze kawiarnie nie pozostawiają tej kwestii przypadkowi i projektują wodę, nasycając ją odpowiednimi minerałami, które służą kawie.

Parząc kawę w domu nie musimy traktować tematu aż tak poważnie. W znacznej ilości miast w Polsce użycie „kranówki” nie będzie najlepszym pomysłem, warto więc pokusić się o pewną dozę zabawy i eksperymentowania z różnymi rodzajami wód, z którymi się spotkamy. A co z wodą z lodowca? Sprawdźmy to!

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Woda z lodowca

Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji. Ze względu na wyjątkowe, szlachetne pochodzenie i niewielką grupę potencjalnych klientów, cena litra takiej butelkowanej wody osiąga nawet 300 zł. Nie jest to jednak tylko marketing – za ideą sięgania do zamrożonych zasobów słodkiej wody kryje się również interesująca motywacja. W procesach powstawania lodowców opady zostają niejako zamknięte wewnątrz lodowej bryły, która stale się nawarstwia. Wiek lodowców różni się od siebie, jednak często zawierają one w sobie wodę, która spadła na ziemię kilkaset lat temu.

Test wody z lodowca - parzenie kawy
Test wody z lodowca – parzenie kawy

Trzy lata temu w zachodniej części Antarktydy, ok.200 km od bazy McMurdo, dokonano odwiertów pokrywy lodowej, które pozwoliły na znalezienie najstarszej znanej obecnie próbki lodu. Badania wykazały, że pochodzi ona sprzed 2,7 mln lat! Są jednak przypuszczenia, że na ziemi wciąż znajduje się lód mający blisko 5 mln lat. Takie wyniki działają na wyobraźnię oraz dają możliwość namacalnego doświadczenia biegu lat. Nie jest to jednak wyłącznie barwna historia. Producenci wody pochodzenia lodowcowego zaznaczają, że spadła ona na ziemię w epoce przedindustrialnej, co ma gwarantować absolutny brak zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i destrukcyjnego działania człowieka na środowisko naturalne.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Ponieważ ta woda spadła na ziemię w postaci deszczu bądź śniegu, mamy do czynienia z bardzo niską mineralizacją, zbliżoną do zupełnego destylatu. Jest to jeden z czynników, który nie powinien wpływać korzystnie na zaparzanie kawy. Stosowanie wody destylowanej zawsze kończy się niską intensywnością i spłaszczeniem smaku naparu. Minerały są więc potrzebne, aby wspomagać przenikanie do wody substancji rozpuszczalnych z ziaren kawowca. W przypadku wody z lodowca sytuacja wygląda podobnie, choć mimo wszystko pozwala na uzyskanie innych wrażeń niż przy użyciu klasycznej wody destylowanej.

Wydobycie wody z lodowca (Arktyka) do naszego testu
Wydobycie wody z lodowca (Arktyka) do naszego testu

Kawa przygotowana na wodzie z lodowca

W teście, który przeprowadziłem, kawa była przyjemnie zbalansowana, pozwalając na uwypuklenie syropowej, owocowej słodyczy. Szukanie naukowego podsumowania fenomenu wody z lodowca jest bardzo trudne i wymaga ogromnych nakładów finansowych. Moim zdaniem chęć dogłębnego zbadania tematu jest w tym przypadku zbędna. Nie sądzę, aby ktokolwiek chciał wydawać tyle pieniędzy na wodę do parzenia kawy. Pozwólmy więc zachować w tym doświadczeniu pewną nutę tajemnicy, zabawy i nostalgii.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna

Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]

Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.