Dobranie odpowiedniej wody do parzenia kawy jest podstawą uzyskania poprawnego naparu. Ponieważ skład wody nie jest stały i może się różnić nawet w obrębie jednego miasta, najlepsze kawiarnie nie pozostawiają tej kwestii przypadkowi i projektują wodę, nasycając ją odpowiednimi minerałami, które służą kawie.
Parząc kawę w domu nie musimy traktować tematu aż tak poważnie. W znacznej ilości miast w Polsce użycie „kranówki” nie będzie najlepszym pomysłem, warto więc pokusić się o pewną dozę zabawy i eksperymentowania z różnymi rodzajami wód, z którymi się spotkamy. A co z wodą z lodowca? Sprawdźmy to!
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Woda z lodowca
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji. Ze względu na wyjątkowe, szlachetne pochodzenie i niewielką grupę potencjalnych klientów, cena litra takiej butelkowanej wody osiąga nawet 300 zł. Nie jest to jednak tylko marketing – za ideą sięgania do zamrożonych zasobów słodkiej wody kryje się również interesująca motywacja. W procesach powstawania lodowców opady zostają niejako zamknięte wewnątrz lodowej bryły, która stale się nawarstwia. Wiek lodowców różni się od siebie, jednak często zawierają one w sobie wodę, która spadła na ziemię kilkaset lat temu.
Trzy lata temu w zachodniej części Antarktydy, ok.200 km od bazy McMurdo, dokonano odwiertów pokrywy lodowej, które pozwoliły na znalezienie najstarszej znanej obecnie próbki lodu. Badania wykazały, że pochodzi ona sprzed 2,7 mln lat! Są jednak przypuszczenia, że na ziemi wciąż znajduje się lód mający blisko 5 mln lat. Takie wyniki działają na wyobraźnię oraz dają możliwość namacalnego doświadczenia biegu lat. Nie jest to jednak wyłącznie barwna historia. Producenci wody pochodzenia lodowcowego zaznaczają, że spadła ona na ziemię w epoce przedindustrialnej, co ma gwarantować absolutny brak zanieczyszczeń pochodzących z przemysłu i destrukcyjnego działania człowieka na środowisko naturalne.
Ponieważ ta woda spadła na ziemię w postaci deszczu bądź śniegu, mamy do czynienia z bardzo niską mineralizacją, zbliżoną do zupełnego destylatu. Jest to jeden z czynników, który nie powinien wpływać korzystnie na zaparzanie kawy. Stosowanie wody destylowanej zawsze kończy się niską intensywnością i spłaszczeniem smaku naparu. Minerały są więc potrzebne, aby wspomagać przenikanie do wody substancji rozpuszczalnych z ziaren kawowca. W przypadku wody z lodowca sytuacja wygląda podobnie, choć mimo wszystko pozwala na uzyskanie innych wrażeń niż przy użyciu klasycznej wody destylowanej.
Kawa przygotowana na wodzie z lodowca
W teście, który przeprowadziłem, kawa była przyjemnie zbalansowana, pozwalając na uwypuklenie syropowej, owocowej słodyczy. Szukanie naukowego podsumowania fenomenu wody z lodowca jest bardzo trudne i wymaga ogromnych nakładów finansowych. Moim zdaniem chęć dogłębnego zbadania tematu jest w tym przypadku zbędna. Nie sądzę, aby ktokolwiek chciał wydawać tyle pieniędzy na wodę do parzenia kawy. Pozwólmy więc zachować w tym doświadczeniu pewną nutę tajemnicy, zabawy i nostalgii.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Lassi z matchą
Przy łączeniu Lassi i herbaty z pomocą przychodzi nam niezastąpiona, japońska matcha, której szeroki wachlarz[...]
sie
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha
Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]
kwi
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?
Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]
lut
Czajnik Redmond SkyKettle M170S-E, recenzja, opinie
Dziś przetestujemy Czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E, który nie tylko umożliwia osiągnięcie wybranej przez nas temperatury,[...]
paź