W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową. Podobnie jest na Sri Lance i w prowincji Nilgiri w Indiach. Herbata niższej jakości może być tutaj zbierana nawet 30 razy w roku.
Japonia
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października.
- Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha,
- kolejny to Ichibancha czyli zbiór majowy,
- Nibancha czyli zbiór prowadzony od czerwca do końca lipca,
- Sanbancha, która zbierana jest w sierpniu oraz Yonbancha czyli zbiór ostatni trwający nawet do końca października.
Chiny i Tajwan
W Chinach i na Tajwanie okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych, aż do końca listopada.
- Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” – Qing Ming, czyli przed świętem czystej jasności. Tradycja tak wczesnego zbioru wiąże się ze zwyczajem, który nakazywał, by na okoliczność obchodów święta, na dworze cesarskim znalazła się już tegoroczna herbata. Zbierano ją więc wcześnie, przetwarzano i galopem, używając rozstawnych koni, dostarczano do Pałacu Cesarskiego.
- Następny termin zbiorów to Qing Ming „jasne światło” – jest to herbata zbierana przed 4-6 kwietnia,
- Yu Qian „przed deszczem” – herbaty zbierane przed 20 kwietnia,
- Gu Yu „ziarno deszczu” – zbiór rozpoczynany przed 5 maja,
- Li Xia „początek lata” – herbaty zbierane przed 21 maja.
Darjeeling
W prowincji Darjeeling oraz w Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy. Czasami zdarza się, że herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest “zimowym” (winter flush).
- First Flush to zbiór, który odbywa się w marcu i kwietniu.
- Second Flush – zbiory odbywające się w maju i czerwcu.
- Monsoon Flush to zbiory przeprowadzane w czasie pory deszczy monsunowych w lipcu i sierpniu.
- Autumnal Flush to zbiór herbaty jesienny odbywający się w październiku i listopadzie.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy (First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.
Jak łatwo zauważyć, poza obszarem zbiorów całorocznych herbatę zbiera się zwykle w czterech podstawowych terminach. Zawsze najbardziej cenione są pierwsze wiosenne zbiory dające plon niezbyt obfity, lecz o najwyższej jakości, ponieważ herbata budząc się do życia po zimowym czasie uśpienia wytwarza liście bogate w różne cenne substancje prozdrowotne, o aromacie delikatnym i wyszukanym.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcia: Michał Królikowski
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie
W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]
lut
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Sosnowa Yerba Mate na zimę
Na zimę większość z nas zamienia się w leniuszków, sączących godzinami wymyślne herbatki. Dlatego dzisiaj[...]
gru
Palo santo do yerba mate
Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]
kwi
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze