W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową. Podobnie jest na Sri Lance i w prowincji Nilgiri w Indiach. Herbata niższej jakości może być tutaj zbierana nawet 30 razy w roku.
Japonia
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października.
- Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha,
- kolejny to Ichibancha czyli zbiór majowy,
- Nibancha czyli zbiór prowadzony od czerwca do końca lipca,
- Sanbancha, która zbierana jest w sierpniu oraz Yonbancha czyli zbiór ostatni trwający nawet do końca października.
Chiny i Tajwan
W Chinach i na Tajwanie okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych, aż do końca listopada.
- Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” – Qing Ming, czyli przed świętem czystej jasności. Tradycja tak wczesnego zbioru wiąże się ze zwyczajem, który nakazywał, by na okoliczność obchodów święta, na dworze cesarskim znalazła się już tegoroczna herbata. Zbierano ją więc wcześnie, przetwarzano i galopem, używając rozstawnych koni, dostarczano do Pałacu Cesarskiego.
- Następny termin zbiorów to Qing Ming „jasne światło” – jest to herbata zbierana przed 4-6 kwietnia,
- Yu Qian „przed deszczem” – herbaty zbierane przed 20 kwietnia,
- Gu Yu „ziarno deszczu” – zbiór rozpoczynany przed 5 maja,
- Li Xia „początek lata” – herbaty zbierane przed 21 maja.
Darjeeling
W prowincji Darjeeling oraz w Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy. Czasami zdarza się, że herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest “zimowym” (winter flush).
- First Flush to zbiór, który odbywa się w marcu i kwietniu.
- Second Flush – zbiory odbywające się w maju i czerwcu.
- Monsoon Flush to zbiory przeprowadzane w czasie pory deszczy monsunowych w lipcu i sierpniu.
- Autumnal Flush to zbiór herbaty jesienny odbywający się w październiku i listopadzie.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy (First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.
Jak łatwo zauważyć, poza obszarem zbiorów całorocznych herbatę zbiera się zwykle w czterech podstawowych terminach. Zawsze najbardziej cenione są pierwsze wiosenne zbiory dające plon niezbyt obfity, lecz o najwyższej jakości, ponieważ herbata budząc się do życia po zimowym czasie uśpienia wytwarza liście bogate w różne cenne substancje prozdrowotne, o aromacie delikatnym i wyszukanym.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcia: Michał Królikowski
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Fotosy z planu Czajnikowy.pl
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z planu Czajnikowy.pl. Fotosy podczas nagrywania dwóch odcinków wykonała Jadwiga[...]
wrz
Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady
Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]
lut
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Yerba mate green
Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]
paź
12 prostych przepisów na mrożoną herbatę
Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]
1 Comments
lip
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
Herbata na przeziębienie
Sezon przeziębieniowo-grypowy szaleje. Znowu wszyscy dookoła kichają, kaszlą i prychają. Wszędzie pełno reklam “super ekstra”[...]
paź
Pekoe, oznaczenie jakości herbaty
Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]