ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową. Podobnie jest na Sri Lance i w prowincji Nilgiri w Indiach. Herbata niższej jakości może być tutaj zbierana nawet 30 razy w roku.

Zbiory herbaty - kiedy?
Zbiory herbaty – kiedy?

Japonia

W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października.

  • Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha,
  • kolejny to Ichibancha czyli zbiór majowy,
  • Nibancha czyli zbiór prowadzony od czerwca do końca lipca,
  • Sanbancha, która zbierana jest w sierpniu oraz Yonbancha czyli zbiór ostatni trwający nawet do końca października.
Zbiory herbaty - kiedy? Liście herbaty
Zbiory herbaty – kiedy? Liście herbaty

Chiny i Tajwan

W Chinach i na Tajwanie okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych, aż do końca listopada.

  • Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” – Qing Ming, czyli przed świętem czystej jasności. Tradycja tak wczesnego zbioru wiąże się ze zwyczajem, który nakazywał, by na okoliczność obchodów święta, na dworze cesarskim znalazła się już tegoroczna herbata. Zbierano ją więc wcześnie, przetwarzano i galopem, używając rozstawnych koni,  dostarczano do Pałacu Cesarskiego.
  • Następny termin zbiorów to Qing Ming „jasne światło” – jest to herbata zbierana przed 4-6 kwietnia,
  • Yu Qian „przed deszczem” – herbaty zbierane przed 20 kwietnia,
  • Gu Yu „ziarno deszczu” – zbiór rozpoczynany przed 5 maja,
  • Li Xia „początek lata” – herbaty zbierane przed 21 maja.

Darjeeling

W prowincji Darjeeling oraz w Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy. Czasami zdarza się, że herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest “zimowym” (winter flush).

  • First Flush to zbiór, który odbywa się w marcu i kwietniu.
  • Second Flush – zbiory odbywające się w maju i czerwcu.
  • Monsoon Flush to zbiory przeprowadzane w czasie pory deszczy monsunowych w lipcu i sierpniu.
  • Autumnal Flush to zbiór herbaty jesienny odbywający się w październiku i listopadzie.

W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy (First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.

Zbiory herbaty - kiedy?
Zbiory herbaty – kiedy?

Jak łatwo zauważyć, poza obszarem zbiorów całorocznych herbatę zbiera się zwykle w czterech podstawowych terminach. Zawsze najbardziej cenione są pierwsze wiosenne zbiory dające plon niezbyt obfity, lecz o najwyższej jakości, ponieważ herbata budząc się do życia po zimowym czasie uśpienia wytwarza liście bogate w różne cenne substancje prozdrowotne, o aromacie delikatnym i wyszukanym.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcia: Michał Królikowski

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

D: Dust, oznaczenie jakości herbaty

D: Dust jest to literowe określenie jakości suszu herbacianego. Oznacza, że herbata jest bardzo drobna[...]

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Czystek zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które wyłapując wolne rodniki hamują procesy starzenia komórek w naszym[...]

Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata

Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]

1 Comments

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.