Autorką tekstu jest Wiktoria Wawrzyniak
Jedną z chorób, na którą ludzkość wciąż nie wynalazła lekarstwa o wysokiej skuteczności jest nowotwór. W Polsce w ciągu ostatnich lat odsetek zgonów z przyczyn chorób nowotworowych wynosi 25%, co oznacza, że rocznie przeciętnie w Polsce na nowotwór umiera 95 tys. osób. Jest to druga najczęstsza przyczyna śmierci, a prognozy niestety nie są optymistyczne. Według Rządowej Rady Ludności ogólna liczba zachorowań na nowotwór i zgonów z tej przyczyny będzie systematycznie rosnąć. Wkrótce będzie to najczęstsza przyczyna śmierci przed 65. rokiem życia zarówno u mężczyzn jak i kobiet. Wynika to ze starzenia się ludności oraz narażania populacji na czynniki rakotwórcze związane przede wszystkim ze stylem życia.
Aby zrozumieć w jaki sposób zielona herbata może mieć dobroczynny wpływ w profilaktyce i zwalczaniu choroby nowotworowej, odpowiedzmy najpierw na pytanie w jaki sposób dochodzi do powstania komórek rakowych w organizmie.
Jakie substancje wpływają na rozwój komórek rakowych?
Niektóre substancje, które w różny sposób dostają się do organizmu mogą mieć niszczący wpływ na przykład poprzez atakowanie struktury DNA. Dym papierosowy, spaliny, potrawy z grilla czy środki konserwujące stosowane np. przy produkcji wędlin to związki które początkowo nie są szkodliwe, jednak po przemianie chemicznej w organizmie mogą prowadzić do choroby nowotworowej. Kolejna grupa to aktywatory promujące rozwój komórek nowotworowych. Zawiera je pleśń, olej krotonowy (do niedawna używany do produkcji silnych środków przeczyszczających) i azbest. Ponadto, istnieją jeszcze związki, które mogą przyspieszać rozwój komórek rakowych, a zawarte są na przykład w alkoholu.
Jakie produkty zmniejszają ryzyko powstania komórek rakowych?
Badania naukowe dowodzą, że odpowiednia dieta – bogata w błonnik, warzywa i owoce, ograniczająca tłuszcz oraz wędzone i marynowane potrawy może obniżyć ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową. Ciekawym tematem dotyczącym ograniczenia namnażania i wzrostu komórek nowotworowych są polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają mutacji DNA spowodowanej działaniem wolnych rodników.
Czy picie zielonej herbaty obniża ryzyko raka?
Najbardziej aktywnym polifenolem w zielonej herbacie jest tzw. EGCG. Przykłady jego pozytywnego wpływu w zasadzie na każdym etapie przebiegu choroby można mnożyć. Warto podkreślić, że spożywanie zielonej herbaty nie niesie za sobą żadnych szkodliwych skutków ubocznych, a bezpieczną dawką jest spożycie nawet do 24 filiżanek zielonej herbaty dziennie (czyli 3g ekstraktu).
Japońscy naukowcy prowadząc obserwację zachorowań na nowotwory w różnych częściach kraju zauważyli, że w regionie Shizuoka występuje bardzo niska zachorowalność na raka żołądka.
Okazało się, że tamtejsi mieszkańcy piją przeciętnie ok. 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie, co zmniejsza wystąpienie tej choroby o prawie 30%. Inne badania Narodowego Instytutu Walki z Rakiem w USA i Instytutu Nowotworów w Szanghaju wykazały, że picie zielonej herbaty przez osoby palące i spożywające alkohol zmniejszało ryzyko raka przełyku i płuca o 20% u mężczyzn i 50% u kobiet. U abstynentów i osób niepalących ryzyko zostało zredukowane nawet do 60%.
W Polsce również badano wpływ zielonej herbaty na rozwój nowotworów. Opisał je Władysław Natoński, który wykazał, że długoterminowe spożywanie zielonej herbaty obniża ryzyko raka trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych do wyleczenia nowotworem – jedynie 1% osób, u których wykryto raka trzustki ma szanse na przeżycie 5 lat od momentu diagnozy.
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Herbata czarna Redmaicha. Herbaciana nowość pod lupą
Niedawno pojawiła się na rynku nowość: Redmaicha, czyli czarna herbata z Yunnanu z ryżem. Kiedy[...]
gru
Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat
Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]
lut
Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty
Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]
lut
Herbata w Japonii
Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]
mar
Czarna herbata z Kenii GFOP Milima
Susz jest drobny, pocięty o ciemnym kolorze z dodatkiem ładnych jasnych tipsów. Pachnie nieco żywicznie,[...]
sie
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Witaminy w herbacie, zawartość witamin w herbacie
Nie stwierdzono zawartości witaminy A w żadnej herbacie (oprócz Matchy, dla 2g będzie to 0,32[...]
cze