Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie wpaść z zachwyt nad sposobem przyrządzenia kawy przy użyciu zimnej wody, bo w wyobraźni wielu nabiera on wymiaru sztuczki magicznej lub sprytnego tricku, którym można zadziwić nieprzygotowane na efekt osoby. No bo jak… zimną zaparzyłeś? Pomimo utożsamiania metody z nurtem kawiarni trzeciofalowych, wielu baristów nie przepada za tą metodą i mają oni ku temu szereg argumentów, które postaram się streścić poniżej.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Barista płakał jak zaparzał
Największym wrogiem maceracji kawy na zimno jest właśnie niska temperatura wody. Parzenie kawy to nic innego jak rozpuszczanie substancji zawartych w ziarnie kawowca. Jeśli temperatura wody będzie zbyt niska, nie będzie ona posiadała zdolności do rozpuszczenia wszystkich cennych dla nas składników. Największym grzechem cold brew jest marnowanie potencjału ziarna, szczególnie gdy w grę wchodzi kawa o nieprzeciętnej jakości. Właśnie dlatego nawet najlepsze cold brew wypadnie blado przy kawie zaparzonej gorącą wodą.
Gdzie moje cytrusy?!
Wszystkich fanów owocowych kaw o wysokiej kwasowości niejednokrotnie zasmuci zderzenie z cold brew. Jest to metoda spłaszczająca doznanie tego smaku. Nawet soczyste Kenie o kwasowości trafiającej w kubki smakowe z precyzją miecza samurajskiego przy zastosowaniu cold brew są równie subtelne, co uderzenie wałka do ciasta.
Stare, ale nie jare.
Przygotowywanie cold brew wiąże się z długą ekspozycją maceratu na czynniki utleniające. Właśnie dlatego wielokrotnie spotykając się z tym napojem przyjdzie nam do głowy skojarzenie ze starą kawą – zaparzoną na długo przed momentem degustacji. Oczywiście można na to przymknąć oko lub przekornie, dla draki pobawić się w wyszukiwanie smaku utleniania, który znajdziemy w ogromnej większości kaw zaparzonych tą metodą.
Drożyzna, panie!
Ktoś powie: słaby argument, bo kto bogatemu zabroni! Ale trudno nie zaobserwować tendencji, że zwiększenie dozy kawy służy cold brew, a co za tym idzie, cena napoju jest wyższa niż w przypadku konwencjonalnego zaparzenia.
Długo jeszcze? Kiedy koniec?
Na koniec ostatni argument, czas przygotowywania. Jeżeli w 3-4 minuty możemy wykonać kawę ocierającą się o miano mistrzostwa świata w Brewers Cup, to spędzanie 15-20 godzin na przeciętną kawę wydaje się absurdem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na Spring Rolls z zielonym makaronem z herbatą Matcha
Spring Rolls to przekąska przypominająca sajgonki lecz przygotowana na zimno. Surowy, namoczony papier ryżowy wypełniony[...]
1 Comments
sie
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Dobra herbata do kawiarni
Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]
wrz
Test herbaty Matcha: zielona herbata Moya Matcha, opinie
Przetestowaliśmy 3 produkty firmy Moya Matcha: Moya Matcha luksusowa, Moya Matcha tradycyjna, Moya Matcha codzienna.[...]
cze
Ile jest rodzajów herbaty?
Generalnie herbatę można podzielić botanicznie na gatunki, podgatunki i kultywary, czyli odmiany uprawne rośliny. Same[...]
sie
Yerba Mate dla początkujących: czym jest Yerba oraz wybór bombilli
lut