Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary – skórki i miąższu usuwanej z pestek kawy – również nabiera popularności. A czy da się zaparzyć chaff – plewy kawy? Zacznijmy od początku. Owoc kawowca składa się z kilku warstw, które różnią się od siebie i posiadają szczegółowe nazewnictwo. I tak, podążając przez kolejne warstwy w głąb owocu, przejdziemy przez: skórkę, miąższ, warstwę pektyn, łuskę kawową (parchment), warstwę osłaniającą ziarno (silver skin), odsłaniając w końcu pestkę. Bohaterem tego tekstu jest właśnie silver skin, który podczas wypalania odpada z ziarna, gdy jest ono poddawane coraz większej temperaturze i zwiększa swoją objętość. Ta pozostałość po procesie palenia to właśnie chaff, który jest traktowany jako odpad.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przygotowanie chaff coffee
Kilka razy spotkałem się z historiami baristów, opowiadających o naparze powstałym z zalania tej delikatnej kawowej powłoczki gorącą wodą. Postanowiłem to sprawdzić samemu, a ogromne ilości chaffu pozostające po wypaleniu w naszej palarni przypominały mi, że prędzej czy później będę musiał zmierzyć się z tematem. Zapach surowca pozwala snuć domysły dotyczące smaku. W aromacie dominuje słodki zapach świeżo upieczonej skórki chleba i – co wcale nie dziwi – cascary. W pierwszym zaparzeniu użyłem zdecydowanie zbyt mało chaffu. Bardzo duża objętość jest niewspółmierna do masy, stąd łatwo powziąć złe decyzje w doborze dozy. Próbuję kolejny raz. Tym razem nie przebieram w środkach i zasypuję komorę parzenia aż do połowy. Woda momentalnie przybiera kolor bursztynu, a w powietrzu pojawia się przyjemny, słodki zapach. Wygląda na to, że odkrywam właśnie swoją małą Amerykę, nowy kontynent na kawowej mapie zdobytej już wiedzy. Po 6 minutach przerywam zaparzenie i z niecierpliwością przelewam ciecz do przygotowanej szklanki…
Czy warto zaparzyć plewy kawowe?
Odczucia smakowe nie spełniają moich oczekiwań. Pierwsze odczucia są przyjemne: delikatna słodycz, aromatyczny napar… Po sekundzie znikają, pozostawiając w ustach smak cierpki, drewniany posmak. Czy jest to kwestia znalezienia lepszego przepisu, metody parzenia? Niestety, to wątpliwe. Wszystkie wykonane przeze mnie próby wpływały jedynie na intensywność naparu i każdorazowo pozostawiały ten sam zawód.
Pomimo tego, że tym razem eksperyment nie przyniósł pozytywnych wniosków, zawsze należy podchodzić do tematu kawy z otwartą głową i poszukiwaniem nowych rozwiązań. W tym świecie nie ma gotowych rozwiązań. Eksperymentuj i pozwól się zaskoczyć.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate suave
Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]
mar
L-teanina: uspokajająca moc
Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]
kwi
Bombilla do yerba mate: stalowa, niklowana, bambusowa, alpaka, srebrna
Bombilla może być wykonana z wielu różnych materiałów. Od różnych metali przez plastik, drewno, aż[...]
sie
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze
Jak usunąć pleśń z tykwy? Czyszczenie tykwy
Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń.[...]
lut
4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno
Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]
maj
Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik
Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]
kwi
Dzień terere yerba mate
Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]
lut