Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary – skórki i miąższu usuwanej z pestek kawy – również nabiera popularności. A czy da się zaparzyć chaff – plewy kawy? Zacznijmy od początku. Owoc kawowca składa się z kilku warstw, które różnią się od siebie i posiadają szczegółowe nazewnictwo. I tak, podążając przez kolejne warstwy w głąb owocu, przejdziemy przez: skórkę, miąższ, warstwę pektyn, łuskę kawową (parchment), warstwę osłaniającą ziarno (silver skin), odsłaniając w końcu pestkę. Bohaterem tego tekstu jest właśnie silver skin, który podczas wypalania odpada z ziarna, gdy jest ono poddawane coraz większej temperaturze i zwiększa swoją objętość. Ta pozostałość po procesie palenia to właśnie chaff, który jest traktowany jako odpad.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Przygotowanie chaff coffee
Kilka razy spotkałem się z historiami baristów, opowiadających o naparze powstałym z zalania tej delikatnej kawowej powłoczki gorącą wodą. Postanowiłem to sprawdzić samemu, a ogromne ilości chaffu pozostające po wypaleniu w naszej palarni przypominały mi, że prędzej czy później będę musiał zmierzyć się z tematem. Zapach surowca pozwala snuć domysły dotyczące smaku. W aromacie dominuje słodki zapach świeżo upieczonej skórki chleba i – co wcale nie dziwi – cascary. W pierwszym zaparzeniu użyłem zdecydowanie zbyt mało chaffu. Bardzo duża objętość jest niewspółmierna do masy, stąd łatwo powziąć złe decyzje w doborze dozy. Próbuję kolejny raz. Tym razem nie przebieram w środkach i zasypuję komorę parzenia aż do połowy. Woda momentalnie przybiera kolor bursztynu, a w powietrzu pojawia się przyjemny, słodki zapach. Wygląda na to, że odkrywam właśnie swoją małą Amerykę, nowy kontynent na kawowej mapie zdobytej już wiedzy. Po 6 minutach przerywam zaparzenie i z niecierpliwością przelewam ciecz do przygotowanej szklanki…
Czy warto zaparzyć plewy kawowe?
Odczucia smakowe nie spełniają moich oczekiwań. Pierwsze odczucia są przyjemne: delikatna słodycz, aromatyczny napar… Po sekundzie znikają, pozostawiając w ustach smak cierpki, drewniany posmak. Czy jest to kwestia znalezienia lepszego przepisu, metody parzenia? Niestety, to wątpliwe. Wszystkie wykonane przeze mnie próby wpływały jedynie na intensywność naparu i każdorazowo pozostawiały ten sam zawód.
Pomimo tego, że tym razem eksperyment nie przyniósł pozytywnych wniosków, zawsze należy podchodzić do tematu kawy z otwartą głową i poszukiwaniem nowych rozwiązań. W tym świecie nie ma gotowych rozwiązań. Eksperymentuj i pozwól się zaskoczyć.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy herbata owocowa jest zdrowa?
Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]
lip
Właściwości Yerba Mate, działanie Yerba Mate
Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]
wrz
Kwiat hibiskusa: rodzaje, parzenie, historia. Herbata z hibiskusa?
Napar z hibiskusa, czyli z malwy sudańskiej nazywany jest także karkade lub czerwonym złotem faraonów.[...]
kwi
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Herbata w Anglii. Angielska herbata
Herbata w Anglii pojawiła się w XVII wieku. Nieco nawet później niż w innych europejskich[...]
wrz
Kawa rozpuszczalna: działanie, produkcja, różnice w stosunku do mielonej
Rozpuszczalna kawa to genialny wynalazek umożliwiający w prosty sposób sięgnięcie po ukochany napar nawet w[...]
cze
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar
Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie
Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]
lis