ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary – skórki i miąższu usuwanej z pestek kawy – również nabiera popularności. A czy da się zaparzyć chaff – plewy kawy? Zacznijmy od początku. Owoc kawowca składa się z kilku warstw, które różnią się od siebie i posiadają szczegółowe nazewnictwo. I tak, podążając przez kolejne warstwy w głąb owocu, przejdziemy przez: skórkę, miąższ, warstwę pektyn, łuskę kawową (parchment), warstwę osłaniającą ziarno (silver skin), odsłaniając w końcu pestkę. Bohaterem tego tekstu jest właśnie silver skin, który podczas wypalania odpada z ziarna, gdy jest ono poddawane coraz większej temperaturze i zwiększa swoją objętość. Ta pozostałość po procesie palenia to właśnie chaff, który jest traktowany jako odpad.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Przygotowanie chaff coffee

Kilka razy spotkałem się z historiami baristów, opowiadających o naparze powstałym z zalania tej delikatnej kawowej powłoczki gorącą wodą. Postanowiłem to sprawdzić samemu, a ogromne ilości chaffu pozostające po wypaleniu w naszej palarni przypominały mi, że prędzej czy później będę musiał zmierzyć się z tematem. Zapach surowca pozwala snuć domysły dotyczące smaku. W aromacie dominuje słodki zapach świeżo upieczonej skórki chleba i – co wcale nie dziwi – cascary. W pierwszym zaparzeniu użyłem zdecydowanie zbyt mało chaffu. Bardzo duża objętość jest niewspółmierna do masy, stąd łatwo powziąć złe decyzje w doborze dozy. Próbuję kolejny raz. Tym razem nie przebieram w środkach i zasypuję komorę parzenia aż do połowy. Woda momentalnie przybiera kolor bursztynu, a w powietrzu pojawia się przyjemny, słodki zapach. Wygląda na to, że odkrywam właśnie swoją małą Amerykę, nowy kontynent na kawowej mapie zdobytej już wiedzy. Po 6 minutach przerywam zaparzenie i z niecierpliwością przelewam ciecz do przygotowanej szklanki

Jak zaparzyć plewy kawowe?
Jak zaparzyć plewy kawowe?

Czy warto zaparzyć plewy kawowe?

Odczucia smakowe nie spełniają moich oczekiwań. Pierwsze odczucia są przyjemne: delikatna słodycz, aromatyczny napar… Po sekundzie znikają, pozostawiając w ustach smak cierpki, drewniany posmak. Czy jest to kwestia znalezienia lepszego przepisu, metody parzenia? Niestety, to wątpliwe. Wszystkie wykonane przeze mnie próby wpływały jedynie na intensywność naparu i każdorazowo pozostawiały ten sam zawód.

Pomimo tego, że tym razem eksperyment nie przyniósł pozytywnych wniosków, zawsze należy podchodzić do tematu kawy z otwartą głową i poszukiwaniem nowych rozwiązań. W tym świecie nie ma gotowych rozwiązań. Eksperymentuj i pozwól się zaskoczyć.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Lu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona[...]

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się[...]

Mrożona herbata na bazie słodkiego mango

8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Herbata biała, jak poprawnie parzyć białą herbatę, właściwości (2/2)

Napar białej herbaty nie jest biały, ale jest zdecydowanie jaśniejsza niż zielona herbata. Białą herbatę[...]

Matero: Yerba Mate

Matero to specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej[...]

Jaka woda do kawy? Mineralizacja, z kranu, twardość wody

Bardzo istotne jest, aby uświadomić sobie, że woda nie jest substancją posiadającą nieskończoną zdolność do[...]

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.