Metoda zimnego parzenia świetnie nadaje się dla różnych rodzajów zielonej herbaty. Dzisiaj prezentujemy przepis na mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Genmaicha z prażonym ryżem.
Herbata zielona Genmaicha na zimno:
4 łyżeczki zielonej herbaty Genmaicha sypiemy do dużego naczynia (1,2l), zasypujemy kostkami lodu – im więcej lodu tym krócej będzie trwało zimne parzenie. Dolewamy zimną wodę do pełna. Całość wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po godzinie wyciągamy naczynie z herbatą z lodówki, mieszamy i przez sitko zlewamy sobie szklankę mrożonej herbaty. Można też użyć francuskiej prasy do kawy, wtedy tylko ściskamy liście na dole naczynia i możemy przelewać!
Możemy od razu zlać całość i wypić, a mokre liście ponownie zalać zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Polecamy jednak zlać szklankę mrożonej herbaty, a naczynie uzupełnić wodą.
Powyższe czynności powtarzamy, aż napar przestanie nam smakować.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?
Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]
wrz
Zielona herbata Lung Ching
Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]
lis
Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?
Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]
lut
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]
mar
Gorzka herbata – właściwości
W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]
lip
Artystyczna herbata
Nie wiadomo dokładnie kiedy rozpoczęła się jej produkcja. Najprawdopodobniej wynaleziono ją jako ciekawostkę, aby bawić[...]
mar