ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w górzystym i odludnym obszarze źródeł rzeki Irawadi. Jest to domniemane miejsce kolebki herbaty, ponieważ miejsce jej dzikiego występowania nie było punktem, a raczej obszarem w kształcie rogala biegnącego krzywo od Kambodży przez Mjanmę po południowe Chiny.

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Zastanówmy się zatem jak herbatę się spożywa w jej domniemanej kolebce. Celowo mówię spożywa, a nie pije, ponieważ w Mjanmie tradycyjnie herbatę kisi się, jak u nas kapustę i jej kwaszone liście zjada się niczym sałatkę. Oczywiście pija się ją także parzoną normalnie lecz przede wszystkim jest to potrawa nie napój.

Herbata w Chinach

Za kolebkę herbaty uważa się jednak Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam najdłuższa i najbogatsza. Tylko w Chinach produkuje się wszystkie sześć kolorów herbaty.

Herbata zielona Chun Mee organiczna
Herbata zielona Chun Mee organiczna

Dzisiejsze Chiny jest to kraj znajdujący się w czwórce największych producentów herbaty. Początkowo w Chinach herbatę spożywano żując liście dla pobudzenia, a następnie w postaci zupy z różnymi dodatkami. Później liście mielono i prasowano w gładkie tabliczki, które w celu przygotowania napoju należało umieścić w ogniu, by po chwili odłupać odpowiednią ilość, zmielić w moździerzu, zalać gorącą wodą i wymieszać bambusowym pędzelkiem. Ostatecznie jednak rozwinęła się funkcjonująca do dziś technika parzenia liści. Poza piciem herbaty do posiłków oraz jako napoju gaszącego pragnienie istnieje w Chinach ceremonia herbaciana. Tutaj herbatę traktuje się jak sztukę.

Podręczny zestaw do parzenia herbaty Zeng: chapan, czajnik, czarki
Podręczny zestaw do parzenia herbaty Zeng: chapan, czajnik, czarki

Ceremonia herbaciana w Chinach

Ceremonia herbaciana Gong Fu Cha polega na artystycznym przygotowaniu herbaty przez mistrza używającego tradycyjnych akcesoriów. Podstawą – i to dosłownie – jest cha pan, czyli specjalna taca. Na niej są czarki i niuchary. Poza tym tak zwany cha hai, czyli morze herbaty służące do zlewania naparu. Potrzebne jest także naczynie do parzenia. Może to być mały czajniczek wykonany ze słynnej gliny yixing. Jest to specjalna glina o unikalnym składzie mineralnym, którą podobnie jak miecze samurajskie wiele razy ubija się by nadać jej specyficzną strukturę. Dzięki temu czajniczki z tej gliny mają system mikroporów, który umożliwia hodowlę. Innym naczyniem jakie może być użyte jest gaiwan. Jest to specjalna czarka z wieczkiem i podstawką. Poza tym w użyciu jest wiele drobnych akcesoriów i narzędzi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Test japońskiej herbaty z Lidla (Vitasia): Sencha, Bancha, Genmaicha opinie

Przetestowaliśmy herbatę w torebkach piramidkach marki Vitasia, którą możecie kupić w Lidlu. Do testu użyliśmy[...]

Opinie o yerba mate (ostrokrzewie paragwajskim)

Inwestycja w niniejszy zbiór mini-recenzji wyniosła około 400zł, wliczając stosowne akcesoria. Czy opłaciło się? Sprawdź,[...]

Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka

Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

Herbaciane kosmetyki: drzewo herbaciane

Z listków i kory drzew herbacianych uzyskuje się olejek eteryczny. Olejek eteryczny jest to aromatyczna[...]

Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty

Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]

Kenia – herbata kenijska. Historia uprawy herbaty

Pierwsze plantacje powstały herbaciane w 1918 roku, a ich powodzenia skłoniło innych rolników do uprawy[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.