W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma różne nazwy. We wschodniej Afryce, w krajach takich jak Kenia, Mozambik, Uganda, Rwanda, Zimbabwe i Etiopia, herbaty mogą być zbierane przez cały rok z powodu braku sezonu zimowego. Szczyt sezonu produkcyjnego zbiega się tam z porą deszczową. Podobnie jest na Sri Lance i w prowincji Nilgiri w Indiach. Herbata niższej jakości może być tutaj zbierana nawet 30 razy w roku.
Japonia
W Japonii żniwa herbaciane różnią się oczywiście w zależności od regionu, ale zazwyczaj zaczynają się pod koniec kwietnia i trwają do końca października.
- Najbardziej poszukiwane pierwsze zbiory nazywają się Shincha,
- kolejny to Ichibancha czyli zbiór majowy,
- Nibancha czyli zbiór prowadzony od czerwca do końca lipca,
- Sanbancha, która zbierana jest w sierpniu oraz Yonbancha czyli zbiór ostatni trwający nawet do końca października.
Chiny i Tajwan
W Chinach i na Tajwanie okresy zbiorów mogą różnić się znacznie w zależności od regionów i warunków pogodowych i mogą trwać od wczesnych dni kwietniowych, aż do końca listopada.
- Najbardziej poszukiwane i cenione są herbaty zebrane „przed światłem” – Qing Ming, czyli przed świętem czystej jasności. Tradycja tak wczesnego zbioru wiąże się ze zwyczajem, który nakazywał, by na okoliczność obchodów święta, na dworze cesarskim znalazła się już tegoroczna herbata. Zbierano ją więc wcześnie, przetwarzano i galopem, używając rozstawnych koni, dostarczano do Pałacu Cesarskiego.
- Następny termin zbiorów to Qing Ming „jasne światło” – jest to herbata zbierana przed 4-6 kwietnia,
- Yu Qian „przed deszczem” – herbaty zbierane przed 20 kwietnia,
- Gu Yu „ziarno deszczu” – zbiór rozpoczynany przed 5 maja,
- Li Xia „początek lata” – herbaty zbierane przed 21 maja.
Darjeeling
W prowincji Darjeeling oraz w Nepalu okresy zbiorów trwają od kwietnia do listopada i są podzielone na 4 terminy. Czasami zdarza się, że herbata zbierana jest po listopadzie i ten zbiór nazywany jest “zimowym” (winter flush).
- First Flush to zbiór, który odbywa się w marcu i kwietniu.
- Second Flush – zbiory odbywające się w maju i czerwcu.
- Monsoon Flush to zbiory przeprowadzane w czasie pory deszczy monsunowych w lipcu i sierpniu.
- Autumnal Flush to zbiór herbaty jesienny odbywający się w październiku i listopadzie.
W prowincji Assam z kolei zbiory trwają od marca do października. Najwyższej jakości herbaty zbierane są w dwóch okresach: pierwszy (First Flush), który zaczyna się w marcu i drugi (Second Flush), który odbywa się w czerwcu. Cała reszta zbierana jest po tym okresie.
Jak łatwo zauważyć, poza obszarem zbiorów całorocznych herbatę zbiera się zwykle w czterech podstawowych terminach. Zawsze najbardziej cenione są pierwsze wiosenne zbiory dające plon niezbyt obfity, lecz o najwyższej jakości, ponieważ herbata budząc się do życia po zimowym czasie uśpienia wytwarza liście bogate w różne cenne substancje prozdrowotne, o aromacie delikatnym i wyszukanym.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcia: Michał Królikowski
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Darjeeling: gradacja liści herbaty
Większość Darjeelingów jest produkowana według tradycyjnych i ortodoksyjnych metod, które utrzymują liść w całości podczas[...]
kwi
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
Co zawiera herbata? Skład herbaty
Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są[...]
maj
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comments
sty
Herbatka z chryzantemy
Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]
lis
Herbata wędzona na sośnie rakotwórcza? Nie, herbata Lapsang jest bezpieczna!
Natomiast Lapsang souchong jest herbatą wędzoną na sośnie. Czy możemy ją zatem bezpiecznie pić? Okazuje[...]
2 Comments
sty
Test Yerba mate cytrynowej, Yerba mate CBSe, Amanda, Pajarito; yerba mate opinie
Yerba Mate CBSe vs Yerba Mate Amanda vs Yerba Mate Pajarito. Test cytrynowych Yerba Mate![...]
cze