ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego „cold brew” coraz popularniejsze wśród kawoszy, chociaż tak naprawdę to herbata znacznie wcześniej polubiła moczenie się w zimnej wodzie. Zimnoparzeniowe herbaty to pyszne i łatwe w przygotowaniu wariacje na temat dobrze znanych nam gatunków herbaty. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego sposobu to poniżej podaję kilka powodów, które powinny was przekonać:

4 powody, żeby parzyć herbatę na zimno (cold brew)

  1. Zimnej parzenie uwalnia z herbacianych liści znacznie mniej katechin i kofeiny.  Smak takiej herbaty z znacznie delikatniejszy, słodszy i gładszy. Zimna woda wyciąga z herbaty zupełnie inny balans smakowy, znacznie mniej goryczy.
  2. Zupełnie nie angażują jakiegokolwiek ciepła! Nie musicie stać na gotującą się wodą i studzić już zaparzonej! Zalewacie zimną i wrzucacie do lodówki! Prościej niż pójść do sklepu po butelkowane pseudo „ice tea„.
  3. Całkowicie nowy sposób na wasze stare, dobre herbaty. Może się okazać, że dobry wysłużony earl grey czy ulubiona zielona zaskoczą was zupełnie inną paletą smakową.
  4. I chyba najważniejsze są łatwe do przygotowania! I to bardzo!

Jak parzyć na zimno herbatę?

  • Wyczyśćcie dobrze dzbanek.
  • Wrzućcie do środka herbatę (1,5x więcej niż zwykle dajecie na taką ilość wody)
  • Wlejcie zimną wodę i przykryjcie.
  • W zależności od rodzaju herbaty trzymajcie w lodówce od 4 do nawet 10 godzin (mniej czasu potrzebuje biała herbata, zielona herbata i mniej  zwinięte oolongi, więcej czasu zaś potrzebują bardziej zwinięte oolongi, czarna herbata, większość herbata pu-erh, rooibos czy herbaty ziołowe).
  • Przecedzić i siorbać!  Prościej się już nie da.

Regularnie będziemy Wam podrzucać konkretne przepisy i patenty „zimnoparzeniowe”. Zachęcamy do próbowania w domu i chwalcię się jak Wam wychodzi!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling

Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]

Królewskie herbaty

Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]

Smoothie Detox, oczyszczające jagodowe smoothie z zieloną herbatą (Blueberry Teatox Smoothie)

Przepis na świetnie detoksyzujące smoothie, jagodowy smak spotyka się tutaj z odświeżającą zieloną herbatą oraz[...]

Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis.[...]

Jak zrobić bombille w domu, jak zrobić rurkę do picia Yerba Mate

Sposób na zrobienie bombilli ze słomki do napojów, gumki recepturki i pinezki jest bardzo prosty.[...]

Czy powinno się pić herbatę rano?

Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie[...]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Stan liści herbacianych Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty[...]

Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018

Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.