ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Gorące promienie letniego słońca sprawiają, że mało kto myśli o kubku kawy lub herbaty, na ciepło. Szukamy sposobów na ochłodzenie się w upalne dni, a jednocześnie nie chcemy rezygnować z naszego ulubionego napoju jakim jest kawa. Najczęciej podaje się na zimno z dużą ilością mleka, lodów, bitej śmietany. Duża ilość tłuszczu i cukru podnosi kaloryczność napoju, zabiera mu lekkość i efekt orzeźwienia. Warto więc sięgnąć po sposoby na kawę na zimno, bez żadnych dodatków i tu z pomocą przychodzi metoda cold brew.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest cold brew?

Cold brew jest to proces ekstrakcji kawy w niskich temperaturach, za pomocą maceracji. Ziarna kawy zawierają ok. 30% substancji zdolnych do rozpuszczenia się w wodzie. Zaparzając kawę w gorącej wodzie, proces rozpuszczania się tych substancji trwa zaledwie kilka minut, jeśli jednak użyjemy zimnej wody, aby osiągnąć zbliżone stężenie, musimy znacznie wydłużyć czas kontaktu zmielonej kawy z wodą. Odpowiedni czas przygotowania kawy z użyciem zimnej wody, zależny od stopnia zmielenia ziaren, będzie wynosił ok. 10 godzin.

Metoda cold brew jest jedną z najprostszych metod przyrządzenia dobrej kawy w domu. Klasyczne zaparzanie z zastosowaniem gorącej wody, wymaga od nas szybkości działania, nawet kilkanaście sekund, może skutkować przeparzeniem kawy. Cold brew rządzi się innymi prawami, tutaj wszystko odbywa się jakby w zwolnionym tempie, mamy czas i możliwości aby spróbować efektów by podjąć trafną decyzję o skończeniu maceracji.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni?

Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia. Najlepszym materiałem będzie szkło, dające łatwą możliwość umycia i wyparzenia. Przelanie wrzątkiem naczynia, jest bardzo ważnym procesem, od którego zawsze należy zaczynać przygotowanie cold brew. Niższe temperatury przygotowania sprzyjają rozwojowi bakterii, jeśli nie zadbamy o sterylność naczyń, skutkiem będzie szybsze zepsucie się napoju lub problemy zdrowotne. W tej metodzie świetnie sprawdzą się jasnopalone kawy pochodzące z Afryki. Jeśli mamy taką możliwość, tuż przed użyciem wody, zmielmy kawę na średną gradacje, w której drobinki przypominają duże kryształki cukru. Aby przygotować litr cold brew, będziemy potrzebowali 60g kawy. Zmielone ziarna wsypujemy do naczynia, zalewamy litrem zimnej wody, przykrywamy szczelnie pojemnik, by nie chłonął obcych aromatów i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie, dokładnie mieszamy zawartość naczynia, a następnie przecedzamy w celu usunięcia drobin kawy.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Czym charakteryzuje się parzenie na zimno?

Poprawnie wykonane Cold brew charakteryzuje się intensywnością kawy przelewowej, niską kwasowością, bogactwem wyczuwalnych aromatów. Jest to napój zawierających mniej kofeiny niż kawa zaparzona na ciepło, ponieważ temperatura odgrywa kluczową rolę w ekstrakcji kofeiny. Warto wyróżnić tą metodę pod względem wpływu na nasze zdrowie. Zawiera więcej przeciwutleniaczy i mniej Cafestolu i kahweolu, które mogą odpowiedać za wyższe stężenie cholesterolu całkowitego. Taka kawa nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej, dzięki bardziej neutralnemu Ph, jest więc to świetne rozwiązanie dla osób bojących się zakwaszenia organizmu lub borykających się z refluksem zoładkowo-jelitowym.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jest to metoda zarówno dla koneserów, szukających złożonego smaku i dbających o detale zaparzenia, jak i leniuchów chcących w prosty sposób osiągnąć zadowalający efekt. Świetne rozwiązanie by cieszyć się prawdziwym smakiem zimnej kawy, bez żadnych zbędnych dodatków.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata czarna Darjeeling

Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]

1 Comments

Cybuch do fajki wodnej

Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]

Herbata żółta Huang Da Cha. Kawa wśród herbat

Huang Da Cha jest herbatą żółtą, o dużych i długich liściach, bardzo często z domieszką[...]

Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?

Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]

Prosty sposób jak poprawić smak kawy!

Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]

4 dobre powody, żeby parzyć herbatę na zimno

Zimne parzenie to technika, która dla wielu wydaje się być abstrakcyjna. Z angielskiego "cold brew"[...]

Herbaty polecane przez Rafała Przybyloka

Jako miłośnik herbaty, wierzcie lub nie, każdy dzień zaczynam od przynajmniej litra zielonej herbaty. Parzę[...]

Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?

100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.