ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata pod względem zdrowotnym jest szczególnie ceniona za dużą zawartość katechin, czyli najmocniejszych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które pozwalają długo cieszyć się nam zdrowiem i młodością.

Czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na ilość katechin?

W 1998 roku naukowcy w Holandii na zlecenie Unilevera przeprowadzili badanie mające na celu sprawdzić, czy dodawanie mleka do herbaty wpływa na końcową ilość przeciwutleniaczy. Badanie, do którego użyto herbaty czarnej marki własnej Unilevera (a więc herbaty przeznaczonej na rynek masowy) wykazało, że dodawanie mleka do herbaty nie ma wpływu na ilość katechin, a więc zarówno herbata z mlekiem jak i bez jest tak samo zdrowa.

Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna
Herbata zielona Ceylon OP Indulgashinna organiczna

Musimy pamiętać, że najwięcej antyoksydantów posiada herbata zielona. Działanie przeciwutleniaczy w herbacie zielonej może być nawet 6 razy silniejsze niż herbaty czarnej.

(Źródło: M. Serafini et al, In vivo antioxidant effect of green and black tea in man, European Journal of Clinical Nutrition, 1996, 50,1, 28-32)

Naukowcy w Niemczech w 2013 roku postanowili sprawdzić działanie herbaty zielonej bez i z dodatkiem mleka. Badanie zostało przeprowadzone na 24 kobietach w podobnym wieku, o podobnym stanie zdrowia (BMI, ilości hemoglobiny we krwi). Okazało się, że po dodaniu mleka do zielonej herbaty, ilość wchłoniętych katechin do krwi zmalała o 25%, a EGCG (najsilniejsza ze wszystkich katechin) obniżyła się nawet o 58%. Do badania użyto również mleka sojowego, ale efekty były bardzo zbliżone (ilość wchłoniętych antyoksydantów drastycznie zmniejszyła się).

(Źródło: S. Egert et al, Simultaneous ingetsion of dietary proteins reduces the bioavaialbility of galloyalated catechins from green tea in humans, European Journal of Nutrition, 2013, 52: 281-288)

Wnioski nasuwają się same. Przede wszystkim należy pamiętać, że najzdrowsza jest herbata zielona (ma dużo więcej antyoksydantów niż czarna), dlatego najlepiej znosi dodawanie mleka. Picie herbaty z mlekiem na pewno nam nie zaszkodzi, jednak nie powinniśmy go dodawać na co dzień. Bo po co pozbawiać się dobrych właściwości herbaty?

Tekst po polsku na podstawie: teaguardian.com/tea-health/adding-milk-to-tea-good-for-health-or-not-1.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]

Jak zaparzyć herbatę w syfonie? Gość: Murat Kornaev

Syfon w połączeniu z herbatą został opracowany jako koncepcja przez właściciela firmy zajmującej się turkusową[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?

Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Herbaciarnia Gander’s Tea Room Warszawa

Herbaciarnia Gander's Tea Room Warszawa dane kontaktowe: telefon: 531 219 933, adres: Warszawa, ul. Francuska[...]

80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl

Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]

2 Comments

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.