ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Z herbatą z Indonezji spotkałam się już przy okazji degustacji herbat z Sumatry – czarnej i oolong. Dzisiaj do kompletu dołącza herbata zielona. Zapraszam!

Herbata w Indonezji

Pierwsze krzaczki herbaty pochodzące z Japonii zostały posadzone w Indonezji przez Holendrów już w 1684 roku, jednak uprawy nabrały charakteru dopiero wraz z przywiezieniem odmiany assamskiej w 1878 roku. Te pierwsze herbaciane plantacje zostały założone na Jawie.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście
Herbata zielona Java Sunda Purwa: liście

Podczas zawieruchy wojennej, uprawa herbaty podupadła i dopiero w latach 80 zaczęto przywracać ją do życia. Obecnie Jawa, wulkaniczna wyspa na której znajduje się stolica Indonezji Dżakarta, jest najważniejszym obszarem produkującym herbatę.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia
Herbata zielona Java Sunda Purwa: przygotowanie do parzenia

W Indonezji produkuje się głównie herbaty czarne i zielone, przy czym czarne uważane są za lepsze. Większość produkcji prowadzona jest metodą CTC.

Herbata Java Sunda Purwa, parzenie herbaty

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z luźno skręconą wersją gunpowder. Podobny kolor, nieco mniej blasku. Jasne, szarozielone listki są luźno poskręcane, widać też gałązki. Susz pachnie słodko, chryzantemowo.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie
Herbata zielona Java Sunda Purwa: pierwsze parzenie

Zaparzyłam ją w gawianie wodą o temperaturze 80 stopni. Użyłam około 3 g suszu.

W ogrzanym naczyniu herbata zapachniała słodką trawą. Pierwsze 2 minutowe parzenie dało jasnożółty napar. Zapach był bardzo delikatny, słodki. W smaku słodycz.
Drugie parzenie, pozostawione na dłuższy czas, na oko, bardziej mi posmakowało. Było słodkie, kremowe i nieco trawiaste. Napar był też nieco ciemniejszy.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty
Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie herbaty

Po zaparzeniu luźno zwinięte kulki rozwinęły się w gaiwanie pokazując jak wyglądały całe listki.

Porównując Java Sunda Purwa z poprzednimi herbatami indonezyjskimi, które już próbowałam, ta dostała miano herbaty codziennej. Ciekawie jej spróbować, by mieć porównanie z herbatą czarną i oolongiem.

Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu
Herbata zielona Java Sunda Purwa: kolor naparu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?

Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

10 wielkich herbat chińskich

Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]

Od jakiego wieku można pić zieloną herbatę?

Eksperci i lekarze zwykle nie polecają dzieciom picia zielonej herbaty, chociaż w naszej kulturze zdecydowanie[...]

Tatuś, ale smaczna herbatka!

Wybierającym się w świat z kocem i termosem proponuję przepis na smaczną herbatkę. Dowolną ekspresówkę[...]

5 kroków, jak zrobić dobrą kawę w domu

5 kroków do dobrej kawy w domu: Zadbaj o świeże, jasno palone ziarno, W miarę[...]

Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]

3 akcesoria do parzenia herbaty, które warto mieć

W parzeniu herbaty, oprócz tradycyjnych czajników i czarek, mogą przydać się zdobycze techniki. Polecam osobiście[...]

Jeden komentarz do: “Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.