ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i dymny aromat. Słaba jakość wypalonej kawy brała się z niskiej świadomości konsumentów, złego transportowania ziarna a także gorszej technologii pieców do palenia. Ostatnie sto lat, to czas bardzo dynamicznego postępu, zaprzęgnięcia nauki dla osiągnięcia najlepszych efektów. Powstały nowe technologie wsparte elektroniką, zrobiono wiele badań skupionych na surowcu, plantacji, wypalaniu, wodzie w kawie czy konsumencie kawy. Wszystko to sprawia, że w dzisiejszych czasach możemy się cieszyć najwyższą jakością, jakiej wcześniejsze pokolenia mogły osiągnąć.

Czy kawa z mlekiem to profanacja?

Zacznijmy od tego, że kawa ma nam po prostu smakować. To nasza sprawa czego do niej dodamy. Palarnie już na etapie wypalania kawy podejmują decyzję jakie będzie jej podstawowe zastosowanie. Istotne jest również dobranie odpowiedniego kraju, z którego pochodzi ziarno, aby smak i aromat współgrał z dodatkami. Stąd też większość kawiarni używających tylko jednego ziarna, sięgnie po kawy z Ameryki Południowej, charakteryzują się one niską kwasowością i doskonale komponują się z mlekiem. Ponieważ dodatki do kawy dominują aromat i smak, najczęściej nie sięga się po ziarno najlepszej jakości, aby nie zmarnować jego potencjału.

Kawa Kafar espresso 250g
Kawa Kafar espresso 250g

Taka kawa ma utrzymywać stały dobry poziom w rozsądnej cenie, ale nie pozwoli na analizę smaku i aromatów ziarna. Kawa z przeznaczeniem picia bez mleka, najczęściej wypalona jest jaśniej, aby jak najwięcej naturalnych aromatów zostało w ziarnie. Takie palenie powoduje zwiększenie owocowości kawy, rozwinie jej przyjemną, soczystą kwasowość. Ponieważ mleko nie blokuje doznań, możemy się pokusić o analizę aromatów i smaków a samo podejście bliższe jest piciu dobrego wina. Nie jest to zatem spór o to czy można dodawać mleko i cukier, lecz pytanie jakiej jakości jest twoja kawa. Jej wybór, oprócz własnych upodobań, będzie dyktował sposób serwowania.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem

Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]

Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!

Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]

Herbata ziołowa, zioła: Pokrzywa, Mięta, Malina, Dziurawiec, Melisa i Mieszanki Ziołowe

Jakie zioła są dobre na przeziębienie i zapobiegają grypie? Co wzmocni nasz organizm a co[...]

Oryginalna herbata po pakistańsku. Przepis

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.