Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy nie znajdziemy środków chemicznych ochrony roślin, nawozów sztucznych, aromatów, wzmacniaczy smaków, barwników, GMO, a uprawy herbaty są zlokalizowane daleko od zanieczyszczeń. Jakich organicznych herbat warto spróbować, żeby nie tylko cieszyć się z właściwości wynikających z ich organiczności, ale także rewelacyjnego smaku herbaty?
Zielona herbata En Shi Yu Lu organiczna
Zielona herbata o poskręcanych liściach w kolorze zielono-turkusowym, które rozwijają się podczas parzenia. Napar herbaty En Shi Yu Lu ma złoto-zieloną barwę. Aromat herbaty jest bardzo kwiatowy, trawiasty, słodki, z nutami słodkich, żółtych owoców. Smak bardzo krągły, z nutami kwiatów, trawy, marchwi, umami. Można parzyć kilkukrotnie. Warto pamiętać o wydłużaniu kolejnych ekstrakcji.
Zielona herbata Kukicha organiczna
Kukicha to nietypowa herbata, składająca się z gałązek i łodyżek. Powstaje przy okazji produkcji senchy lub matchy. Susz niejednorodnej barwy, od jasno po ciemnozieloną. Napar jasnozielony o słodkim, delikatnie mleczno-śmietankowym aromacie. W smaku delikatna słodycz, przyjemnie trawiasta. Kukicha ma znikomą zawartość kofeiny, można podawać ją dzieciom, czy pić wieczorem, nawet przed snem. W kukichy znajdziemy sporą zawartość teaniny (większą niż w standardowych, liściastych herbatach), która działa odprężająco, zmniejsza napięcie oraz stabilizuje nastrój, poprawia również pracę mózgu – wpływa na pamięć oraz motywacje do działania. Można parzyć ją kilkukrotnie, polecamy dwa do trzech razy.
Czarna herbata Yunnan Imperial organiczna
Herbata Yunnan Imperial powstaje z krzewów porastająych zbocza gór w południowo-zachodniej części Chin. Susz to ciemne, brązowe, zrolowane listki z dość dużą ilością jasnych tipsów. Napar klarowny, o bursztynowej barwie. W smaku krągła, pełna, lekka i słodka. Wyczuwalne głębokie, słodkie, czekoladowe, miodowe i orzechowe nuty. Zalecamy kilkukrotne parzenie, dobry smak utrzymuje się przez cztery ekstrakcje.
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin organiczna
Herbata oolong Anxi Ti Kuan Yin wzrasta w rezerwacje przyrody mieszczącym się w Anxi, w prowincji Fujian. Wysokiej jakości oolong, określany mianem króla wśród herbat częściowo fermentowanych. Herbata ta plasuje się w pierwszej 10 najlepszych chińskich oolongów. Po zakończeniu obróbki jest palona, czyli podpiekana w bambusowym koszu nad paleniskiem lub w elektrycznym piecu. Susz to mocno zwinięte listki, niejednorodnej barwy – od jasno po ciemnozielone odcienie. W trakcie parzenia listki rozwijają się i znacznie zwiększają swoją objętość. Napar jasny, klarowny, o słomkowej barwie. W smaku lekka, gładka, o maślanym body; wyczuwalne delikatne nuty żółtych owoców. Pozostawia długi, miodowo-słodki posmak. Zalecamy kilkukrotne parzenie; dobry smak utrzymuje się przez cztery, pięć ekstrakcji.
Owocowa herbata malinowo-granatowa organiczna
Pyszna owocowa mieszanka na bazie hibiskusa i kawałków jabłka. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Napar przejrzysty, czerwo-różowej barwy. W smaku przyjemna, lekka, świeża, orzeźwiająca, z delikatną słodyczą i kwasowością.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy
Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]
paź
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate
Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]
wrz
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Herbata z odchodów robaków
Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]
wrz
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar