ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak wynika z badań opublikowanych 9 stycznia w czasopiśmie European Society of Cardiology, picie herbaty co najmniej 3 razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem. Regularne spożywanie herbaty (głównie zielonej) przed dłuższy czas wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z różnych przyczyn – twierdzi dr Xinyan Wang (Chińska Akademia Nauk Medycznych).

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong
Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong

Związki aktywne zawarte w herbacie mają działanie prozdrowotne

Jak podkreśla dr Dongfeng Gu (Chińska Akademia Nauk Medycznych), badania sugerują, że główne bioaktywne związki w herbacie (polifenole), nie są długo przechowywane w organizmie, dlatego konieczne jest częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas, by otrzymać efekt wspomagający pracę serca. Ważne jest, aby spożywać zieloną herbatę, ponieważ w badaniu 49% osób pijących herbatę najczęściej spożywało zieloną herbatę, a tylko 8% preferowało czarną herbatęPo pierwsze, zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i ich czynnikami ryzyka, w tym nadciśnieniem i dyslipidemią. Czarna herbata jest w pełni sfermentowana i podczas tego procesu polifenole są utleniane do pigmentów i mogą utracić swoje działanie przeciwutleniające. Po drugie, czarna herbata jest często podawana z mlekiem, co, jak wykazały wcześniejsze badania, może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na funkcje naczyniowe.

Witamina K w herbacie
Witamina K w herbacie

Źródło: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725)
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów

Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]

Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018

Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]

Dobra herbata do kawiarni

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Najlepsza herbata oolong

Herbaty oolong ogólnie uchodzą za grupę herbat wysokiej jakości i jako takie będą dobrą propozycją[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?

Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.