ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Posiadanie młynka do kawy w domu kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami naszych dziadów. Do dziś w wielu domach znajdziemy te stare drewniane urządzenia. Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej kawy w sklepach. Producent obiecuje nam, że próżniowe opakowanie pozwoli na zachowanie świeżości na długo oraz wygodę stosowania.

Czy zmielenie kawy powoduje utratę aromatów?

Prawda jest jednak brutalna… procesu ulatniania się aromatów kawy nie da się zatrzymać a naszym zadaniem jest toczenie nierównej walki o to, aby jak najwięcej z nich przemycić do naszych filiżanek. Zmielenie kawy powoduje gwałtowne przyspieszenie utraty aromatów a więc najlepszym sposobem przechowywania jest zachowanie jej jak najdłużej w ziarnach. W całym procesie robienia kawy, nie akcesoria do parzenia ale młynek jest kluczowy aby osiągnąć dobry efekt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek
Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek

Jakość młynka do kawy

Również ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko to, czy mielimy kawę na krótko przez zaparzeniem jest kluczowe, ale przede wszystkim czy wielkość drobinek jest równa. Stare zardzewiałe młynki po babci, nie spełnią swojego zadania. Dużym błędem jest również stosowanie młynków udarowych, które siekają kawę zamiast mielić. To rozwiazanie sprawia, że różnice wielkości są zbyt duże przez co kawa zawsze będzie się przeparzała. Podczas cięcia, ziarna się nagrzewają, co jest dla niech bardzo niedobre.

Dobry młynek do kawy ziarnistej
Dobry młynek do kawy ziarnistej

Młynki żarnowe

Dobry efekt dadzą tylko młynki żarnowe, dzięki którym mamy możliwość regulacji grubości. W tym przypadku cena najczęściej świadczy o jakości wykonania, która przekłada się na stabilność żaren i równość przemiału.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Pierwsze parzenie herbaty. Czy Chińczycy naprawdę wylewają pierwsze parzenie?

Nie każdą herbatę budzi się przed parzeniem. Zależne jest to także od wybranej techniki. Nie[...]

6 porad dla początkujących pijących yerba mate

Nie każdy zna yerba mate od lat i z niejednej bombilli już pił. Są wciąż[...]

Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie

W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]

Huba brzozowa, czyli przepis na herbatę po Buriacku: właściwości

Dlaczego huba zwróciła na siebie uwagę jako lek? Przede wszystkim dzięki swym właściwościom przeciwbakteryjnym i[...]

Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?

Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]

Jak należy trzymać filiżankę? Skąd moda na prostowanie małego palca?

Nieraz pewnie zastanawialiście się, jak należy trzymać filiżankę i skąd się wzięła moda na prostowanie[...]

Herbata Matcha właściwości i składniki odżywcze

Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.