Świąteczna kawa i i herbata w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie herbaty i kawy w świątecznej odsłonie powinniśmy traktować jak jedzenie deseru i robić to bardzo sporadycznie, mając na uwadze ich kaloryczność. Poniżej zamieszczamy zestawienie dodatków i przykładowych rozgrzewających napojów wraz ze zdrowymi alternatywami.
Świąteczne dodatki do kawy i herbaty w sieciówkach
- Pianki cukrowe (marshmallows) : 310 kcal w 100 g, 60 g cukru
- Bita śmietana: 310 kcal, 13 g cukru
- Rurki waflowo-czekoladowe: 510 kcal, 50 g cukru
- Ciastka korzenne: 470 kcal, 70 g cukru
- Dodatkowa torebka cukru: 4-6g
- Mleko sojowe 80-105 kcal w 100ml
- Mleko 0,5% 98 kcal w 100ml
- Syrop smakowy: 334 kcal w 100 ml (83 g cukru), porcja 15 ml
Przykładowe napoje świąteczne w sieciówkach
- Kokosowa Mocha duża (400ml): 235 kcal, 28 g cukru (ponad 5 łyżeczek),
- Chai Latte duża (400ml): 343 kcal, 35 g cukru (7 łyżeczek),
- Świąteczne kawy z bitą śmietaną mają nawet do 600 kcal w porcji i 60 g cukru (12 łyżeczek), a herbaty do 400 kcal w porcji i 40 g cukru (8 łyżeczek).
Świąteczne herbaty (dietetyczne)
- Przepis: mocna, czarna herbata (najlepiej Assam), 1 łyżeczka startego imbiru, laska cynamonu, plaster pomarańczy, 5 goździków, miód do posłodzenia wedle uznania,
- Herbatka rooibos dla Rooibos (58%), skórka pomarańczy, koper włoski, kawałki cynamonu, anyż, płatki róży czerwonej, nasiona kardamonu, naturalny aromat
- Mieszanka przypraw do korzennej herbaty: cynamon, imbir, kardamon, goździki i czarny pieprz
Świąteczna kawa z chilli i pomarańczą (dietetyczna)
Przed dodawaniem pozostałych składników zadbać o poprawne zaparzenie kawy przelewowej wg. proporcji 12g kawy na 200 ml wody. Brzegi filiżanki natrzeć pomarańczą i włożyć do środka cienki zwinięty plaster skórki z pomarańczy. Następnie, całość zalać gorącą kawą i posypać niewielką ilością chilli.
Kawa z kakao i kardamonem (dietetyczna)
Przed dodaniem pozostałych składników zadbać o poprawne zaparzenie kawy przelewowej wg. proporcji 12g kawy na 200 ml wody. 1/4 łyżeczki kakao zalać niewielką ilością kawy i dokładnie rozmieszać. Dolać 40 ml napoju z orzechów laskowych, a następnie uzupełnić pozostałą ilością kawy. Całość posypać szczyptą zmielonego kardamonu. W razie potrzeby dodać miodu.
Tekst przygotowali: Adam Laska i Patryk Płuciennik na potrzeby programu Pytanie na Śniadanie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie
Taragui: przegląd marek yerba mate, opinie
Taragui to kolejna marka produkowana przez Las Marias, czyli grupę produkującą mate pod kilkoma znanymi[...]
sie
Przygotowanie yerba mate w tykwie – curado lub currado
Nowa kalebasa do picia yerba mate powinna przejść proces curado zanim zaczniemy jej używać. Proces[...]
paź
Przegląd yerba mate: Pipore (ostrokrzew paragwajski), opinie
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana,[...]
kwi
Herbata z Azorów – Gorreana
Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]
sty
Goździki: właściwości, działanie. Dodatki do herbaty
Przede wszystkim goździki są antyseptyczne, więc pomagają przy różnego rodzaju infekcjach. Ponadto mają działanie przeciwbólowe,[...]
sty
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi
Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?
Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]
kwi